Westerkwartiergemeenten sluiten zich aan bij Week tegen Kindermishandeling

Westerkwartiergemeenten sluiten zich aan bij Week tegen Kindermishandeling

WESTERKWARTIER – Deze week, van 20 tot en met 26 November 2017, is de Week tegen Kindermishandeling. De 4 Westerkwartiergemeenten sluiten zich hierbij aan.

In Nederland groeien ruim 118.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. In de Week tegen Kindermishandeling wordt hier aandacht aan besteed.

Vermoed jij kindermishandeling?

Praat hier (anoniem) over met Veilig Thuis Groningen (0800-2000) of ga naar veiligthuisgroningen.nl.
Of neem contact op met CJG Westerkwartier via info@cjgwesterkwartier.nl en 0594 – 512 133

Stellingen

  1. Kindermishandeling is vaak makkelijk te signaleren.
    Antwoord: onjuist. Er zijn veel vormen van kindermishandeling. Voorbeelden hiervan zijn verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik. Maar ook het getuige zijn van gezinsgeweld kan negatieve gevolgen hebben voor kinderen.
  2. Ik weet waar ik moet zijn als ik het vermoeden heb dat bijvoorbeeld mijn klasgenoot mishandeld wordt.
    Antwoord: Wanneer er sprake is van kindermishandeling is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Dit kun je doen door gratis (anoniem) te bellen met (0800) 2000 of via www.veiligthuisgroningen.nl Hoe eerder er hulp gezocht wordt, hoe minder erg de gevolgen zijn.
  3. Wanneer ik tegen mijn partner schreeuw, heeft mijn kind daar toch geen last van?
    Antwoord: Bij huiselijk geweld tussen (ex-) partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan grote gevolgen hebben, zelfs voor baby’s en hele jonge kinderen. Onder huiselijk geweld valt bijvoorbeeld: ruzie maken, schreeuwen, dreigen, slaan, schoppen, buitensluiten, negeren, schelden en stalken. Een kind merkt de spanningen tussen ouders altijd! Ook als het op zolder ligt te slapen.

Het bericht Westerkwartiergemeenten sluiten zich aan bij Week tegen Kindermishandeling verscheen eerst op InfoLeek.