Grootmeester Sipke Ernst geeft les aan Leekster schaakjeugd

Grootmeester Sipke Ernst geeft les aan Leekster schaakjeugd

LEEK – De jeugdschakers van de schaakclub Leek e.o. kregen op vrijdag 24 november les van een een Grootmeester in de schaaksport. Deze training voor de club was gewonnen door Remmelt Hofstra bij het jeugdtoernooi van de Groninger Combinatie en is gesponsord door GasTerra.

Grootmeester Sipke Ernst is professioneel schaker en schaaktrainer, en eindigde in 2017 op een gedeelde eerste plaats bij het Nederlands Kampioenschap schaken. De kinderen konden dus veel van hem leren, al had een aantal moeite om alle tips en trucs op schaakgebied volledig te begrijpen. Ernst legde tijdens de schaakles de nadruk op een goede ontwikkeling van de stukken – de drie gouden regels – en gaf nuttige informatie over waar een jeugdschaker vooral op moet letten. Hij behandelde daarna nog een bijzonder mooie partij van de eerste wereldkampioen Steinitz, die leefde in de negentiende eeuw. Aan het einde konden de kinderen vragen stellen aan Sipke Ernst.

Leek 1 schaakte op dinsdag 21 november de bekerwedstrijd in en tegen Bedum. Het werd een overwinning voor Leek met 2,5 – 1,5 en daarmee gaat Leek door in de NOSBO-bekercompetitie. Veldman kwam een pion voor, en na een hevige strijd lieten beide spelers een pion promoveren tot dame, waarna tot remise werd besloten. Heijnen haalde als enige het volle punt binnen, door na het spelen van zijn favoriete opening de tegenstander kansloos te laten. Doller kwam slecht te staan, maar wist het verlies te beperken tot één pion, wat niet voldoende bleek voor zijn tegenstander om de partij te winnen.

Westerlaan oefende veel druk uit op zijn tegenstander, die echter door goed verdedigen remise wist te houden. Leek had genoeg aan het derde halfje om door te bekeren. Aanstaande vrijdag 1 december spelen zowel Leek 1 als het Leekster viertal een thuiswedstrijd. Gelet op de stand is de wedstrijd Leek 1 – Middelstum 1 een vierpuntenwedstrijd en er wordt dan ook een spannende schaakwedstrijd in de Balkhoeve verwacht. Het Leekster viertal speelt tegen Capablanca, dat niet aan een vereniging verbonden is.

Het bericht Grootmeester Sipke Ernst geeft les aan Leekster schaakjeugd verscheen eerst op InfoLeek.