Schakers Leek 1 winnen van Middelstum

Schakers Leek 1 winnen van Middelstum

LEEK/MIDDELSTUM – Afgelopen vrijdag 1 december speelde het eerste team van de Schaakclub Leek thuis tegen Middelstum. Middelstum had 2 punten meer dan Leek en stond één plaats hoger op de ranglijst. De Leeksters wisten deze wedstrijd met 4,5 – 3,5 te winnen en staan nu op plaats 8 in de Promotieklasse.

Frans Huisman speelde als eerste remise. Sander Westerlaan speelde aan het eerste bord tegen een minder sterke tegenstander. Het toren tegen paard eindspel wist hij bekwaam te winnen. Adrian Kuiper wist met zwart geen voordeel te behalen. De partij bleef in evenwicht. Martien Veldman verloor doordat hij een paardvork over het hoofd zag.

Issa Albadeen speelde een prachtig middenspel. Na dameruil was zijn loperpaar ijzersterk; zijn tegenstander moest de kwaliteit geven en verloor daarna het eindspel. Door de winst van Pieter Doller kwam Leek op vier punten. Nadat de a en b lijn waren geopend, was de aanval met dame en torens op de koning beslissend. Door remise van Erwin Heijnen, de partij was in evenwicht, werd de overwinning van Leek een feit.

Tenslotte verloor invaller Enrique Arriola met zwart door een beslissende toren aanval via de g-lijn. Achteraf bleek dat wit door een onreglementaire en-passant-slag de open g-lijn had verworven; wit sloeg de g-pion i.p.v. de h-pion. De partij was echter uitgespeeld en de uitslag stond genoteerd.

Het Leekster Viertal speelde tegen Capablanca, dat voor het eerst meedoet aan de Viertallencompetitie. Johnny Albadeen kwam door een openingstruc al snel gewonnen te staan en zorgde voor het eerste punt. Ed Maliepaard kreeg de beste schaker tegenover zich, en moest zich na een lange strijd gewonnen geven. Teije Smedinga speelde remise, al had de winst er op een gegeven moment wel ingezeten. JanArie Stokhorst weerde zich kranig met zwart aan bord 1, maar het extra paard van zijn opponent gaf in het eindspel de doorslag. Derhalve een 1,5 – 2,5 verlies voor het Leekster Viertal, en tegenstanders die genoten hadden van de schaaksfeer op deze clubavond.

Op vrijdag 8 december 2017 is de tweede rapidschaakavond in De Balkhoeve, die begint om 19.45 uur. Ook niet-leden kunnen aan de vier ronden met partijen van 20 minuten per persoon deelnemen.


Het bericht Schakers Leek 1 winnen van Middelstum verscheen eerst op InfoLeek.