Museum Nienoord en de Gouden Eeuw met orgelconcert

Museum Nienoord en de Gouden Eeuw met orgelconcert

LEEK – In aansluiting op de tentoonstelling 500 jaar Reformatie in het Westerkwartier organiseert Museum Nienoord een orgelconcert op zondag 21 januari in de kerk in Midwolde. Organist is Rinke van der Valle. Hij speelt kerkorgel muziek uit de Gouden Eeuw.

De Nederlandse muziek in de Gouden Eeuw (die goeddeels samenvalt met de zeventiende eeuw) is onder te verdelen in sacrale muziek, wereldlijke muziek en overige muziek. De in Nederland als de Gouden Eeuw bekend geworden periode werd met een muzikaal hoogtepunt ingeluid door de componist Jan Pieterszoon Sweelinck . Hoewel katholiek, componeerde hij van het begin af aan calvinistische muziek. Ook maakten andere componisten van kerkmuziek naam en werden en werden psalm- en liedboeken van Calvijn en Luther vertaald in het Nederlands door Petrus  Datheen. Wereldlijke muziek werd steeds belangrijker in deze periode. Er waren strijdliederen en door de economische groei hechtte men ook steeds meer belang aan het denken over kunst.

Voorafgaand aan het orgelconcert woont u de lezing bij over Vrouwenkloosters in het Westerkwartier door Koos Vos. De lezing vindt plaats in de Gasterij Inkies tegenover de kerk van Midwolde.

We starten om 15.00 uur met de ontvangst koffie/thee in Gasterij Inkies in Midwolde met aansluitend de lezing en om 16.00 uur begint dan het orgelconcert in de kerk.

Kosten 8,00 incl. koffie/thee, lezing en concert.

Het bericht Museum Nienoord en de Gouden Eeuw met orgelconcert verscheen eerst op InfoLeek.