Lichtkomische voorstelling heringedeeldGR in Westerkwartier

Lichtkomische voorstelling heringedeeldGR in Westerkwartier

WESTERKWARTIER – De provincie Groningen wordt de komende jaren heringedeeld. Voor theatermaakster Maaike van den Hoek en documentairemaker Beno Hofman aanleiding om heringedeeldGR te maken.

Een licht komische voorstelling, mét documentaire, over de impact die de herindeling van de gemeente op de inwoners kan hebben. Met Bas de Bruijn, Lotte Dunselman, Lies van de Wiel en inwoners uit Groningen. In januari 2018 speelt de voorstelling in de toekomstige gemeente Westerkwartier. Kaarten kunnen worden gekocht via de website: www.heringedeeldgr.nl, en via fysieke verkooppunten in Zuidhorn, Marum, Grootegast en Leek.

In zeven ‘nieuwe’ gemeenten speelt de voorstelling. Droge kost is het zeker niet: de herindeling van de gemeenten heeft gevolgen voor de inwoners van die plaatsen en de menselijke omgang met verandering van leefomgeving en werksituatie, is nu net wat deze voorstelling zo herkenbaar maakt. In elke gemeente is de voorstelling weer anders. Beno en zijn team (Jeen de Vos en Menno Knevel) maken acht documentaires over de geschiedenis, het landschap en de mensen in de verschillende gebieden.

Zo maken zij dus óók een unieke documentaire over Westerkwartier, waarin zij verschillende plaatsen aandoen die straks onderdeel uit zullen maken van de nieuwe gemeente. De spelers worden bovendien in elke nieuwe gemeente bijgestaan door amateurspelers uit de omgeving. Jan Meiborg maakt voor elke amateurspeler, die grotendeels zonder tekst spelen, een muzikale compositie. Lies van de Wiel is verantwoordelijk voor de regie van de amateurspelers. Zij legt de nadruk op het fysieke spel van de spelers.

In heringedeeldGR, geschreven door Maaike van den Hoek, wordt de menselijke capaciteit om met grote veranderingen om te gaan verbeeld door de burgemeester (Bas de Bruijn), Aaltje (Lies van de Wiel) en Moniek (Lotte Dunselman, winnares Colombina 2017). Het is maandagochtend als Aaltje en Moniek, ambtenaren bij de gemeente, zoals altijd, arriveren op hun werk. Maar vandaag is alles anders. Nu de gemeente wordt heringedeeld staan hun banen op het spel. Aaltje en Moniek zijn als eerste aan de beurt voor een competentietest en de goede werksfeer tussen de collega’s verandert binnen een mum van tijd in rivaliteit. Ondertussen lopen de burgers de deur plat en vragen de vrouwen het hemd van het lijf over de herindeling. Alsof het nog niet druk genoeg was heeft de burgemeester ook nog eens een prijsvraag uitgeschreven. Maar voor het maandag is, en Aaltje en Moniek de herindeling voor de kiezen krijgen, laat de burgemeester een speciale documentaire zien, die hij heeft laten maken door Beno Hofman. 

In Westerkwartier speelt de voorstelling in januari 2018 vier keer.

Woensdag 17 januari 2018 om 20.30 in het Gemeentehuis in Zuidhorn
Dinsdag 23 januari 2018 om 20.30 in het Gemeentehuis in Marum
Donderdag 25 januari 2018 om 20.30 in het Gemeentehuis in Grootegast
Vrijdag 26 januari 20.30 2018 in het Gemeentehuis in Leek

Tickets zijn verkrijgbaar via www.heringedeeldgr.nl en via fysieke verkooppunten:

Leek: La Pasión Delicatessen, Samuel Leviestraat 51c
Zuidhorn: ’t Kappertje Delicatessen, Hoofdstraat 29b, Zuidhorn
Marum: Primera Marum, De Wending 71
Grootegast: Hazenberg, Dier & Tuin, Rondweg 5

Foto’s: Aernout Steegstra & Bob de Vries


Het bericht Lichtkomische voorstelling heringedeeldGR in Westerkwartier verscheen eerst op InfoLeek.