Vervoersverbod in Leek wegens uitbraak vogelgriep

Vervoersverbod in Leek wegens uitbraak vogelgriep

LEEK – Ook in de gemeente Leek geldt voor het grootste deel een vervoersverbod voor┬ápluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel na de uitbraak van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Oldekerk.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft na de vaststelling afgelopen zondag (25-02) per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgegeven in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf. Zo’n verbod duurt normaal gesproken 72 uur maar dat kan oplopen tot enkele weken. In de gemeente zijn meerdere borden geplaatst met de aanduiding ‘vervoersverbod’ waarmee het gebied afgebakend wordt en alle chauffeurs op de hoogte gebracht worden.

Type H56N
Bij het bedrijf in Oldekerk gaat het om vogelgriep van het type H5N6. Het gaat daarmee om een zeer besmettelijke en dodelijke, hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 36.000 vogels. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het bericht Vervoersverbod in Leek wegens uitbraak vogelgriep verscheen eerst op InfoLeek.