Herman Pleij geeft lezing in de CazemierBoerderij op laatste dag Boekenweek

Herman Pleij geeft lezing in de CazemierBoerderij op laatste dag Boekenweek

TOLBERT – Op zondagmiddag 18 maart, de laatste dag van de Boekenweek, is Herman Pleij te gast in de CazemierBoerderij te Tolbert. Op uitnodiging van Stichting Oudheidkamer Fredewalda en Boekhandel Daan Nijman (Roden) zal de emeritus-hoogleraar Middeleeuwse letterkunde en tv-personality ingaan op het zeer actuele onderwerp ‘Identiteit’. Dit mede naar aanleiding van zijn boeken Moet kunnen en Moet nog steeds kunnen.

Wij Nederlanders worden door buitenlanders vaak gezien als lomp, direct, gierig, bot en betweterig. Terwijl wij onszelf liever zien als tolerant, gewoon, gezellig, recht voor zijn raap en zuinig. Twee zijden van dezelfde medaille? Ook menen wij Nederlanders dat we ieder uniek zijn en volstrekt individualistisch opereren. Niets is minder waar. Al meer dan vijf eeuwen is ons land ongekend welvarend – mede dankzij de zogeheten horizontale samenleving, die eenieder uitnodigt het zijne van alles te zeggen. Daardoor zijn we uitermate bedreven geraakt in het bereiken van compromissen en draagvlakken. Maar komt dit nu voort uit onze nederzettingsgeschiedenis of zijn ze door ons gecreëerd? Is hier sprake van een nationale identiteit – traag bestuur, veel regels, het ontduiken van verantwoordelijkheid en de managementcultuur? En in hoeverre bedreigt die gedragsvorm ons welvaartsmodel? En zijn er ook grote regionale verschillen in die identiteit?

De lezing van Herman Pleij vindt plaats op zondag 18 maart om 14.30 uur in de CazemierBoerderij,
Hoofdstraat 27 te Tolbert. De entree bedraagt € 10,- inclusief koffie/thee. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Daan Nijman in Roden en bij Kapsalon Hair & Beauty in Tolbert.

Het bericht Herman Pleij geeft lezing in de CazemierBoerderij op laatste dag Boekenweek verscheen eerst op InfoLeek.