Bijzondere wandeling van Leek naar Westerbork

Bijzondere wandeling van Leek naar Westerbork

LEEK/WESTERBORK – Het wandelboek “Het Spoor Volgen; van Leek naar Westerbork” is vorig jaar verschenen.

Het boekje is door een groot aantal personen gekocht, maar er zijn op dit moment nog boeken beschikbaar.

Tussen juli 1942 en september 1943 zijn de 61 joodse inwoners van Leek weggevoerd van Westerbork naar Auschwitz en andere kampen in het Oosten. Het wandelboek is gemaakt als blijvend ‘monument’ voor de weggevoerde joden uit Leek.

Het gehele traject in tien etappes is in 2017 door een groep enthousiaste mensen gelopen.

De initiator Herman Oosterman gaat de tocht nog een keer lopen van 25 april tot 4 mei 2018. Dit is de periode waarin 75 jaar geleden nog joodse inwoners van Leek in Westerbork waren, in spanning afwachtend of ze bij het volgende transport op de lijst zouden staan. De routeplanning is te vinden op de website www.hetspoorvolgen.nl. Wie zich bij Herman wil aansluiten is van harte welkom.

Bij elk traject staat aangegeven waar en hoe laat het vertrek is, altijd bij een bushalte of station, dus gemakkelijk te bereiken. U kunt op de reisplanner uitzoeken hoe laat u van huis moet vertrekken om tijdig bij het startpunt te zijn. U kunt ook per fiets of met de auto naar het startpunt gaan, na de wandeling is er altijd een bus of trein om u terug te brengen naar het startpunt.

De eerste etappe op woensdag 25 april eindigt in het gemeentehuis van Leek, waar onder het genot van een kopje koffie informatie wordt gegeven over het project “Stolpersteine”, dat in de gemeente Leek in het najaar wordt afgesloten.

Het bericht Bijzondere wandeling van Leek naar Westerbork verscheen eerst op InfoLeek.