Bedrijf uit Leek 1 van de 600 bedrijven die mogelijk werkte met asbesthoudend grit

Bedrijf uit Leek 1 van de 600 bedrijven die mogelijk werkte met asbesthoudend grit

LEEK/NEDERLAND – Zeventien Groningse bedrijven staan op een lijst met Nederlandse bedrijven die gewerkt hebben met straalgrit dat mogelijk vervuild was met asbest. Dit vervuilde grit is verkocht door het bedrijf Eurogrit en partners daarvan. Homan Reklame uit Leek heeft onwetend ook dit grit geleverd gekregen en gebruikt tijdens werkprocessen.

Op de lijst die staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vrijgegeven staan circa 600 Nederlandse bedrijven die mogelijk met het vervuilde straalgrit gewerkt hebben. Enkele grote namen die ook op de lijst staan zijn Rijkswaterstaat, Shell, AKZO Nobel, Blokker, McDonald’s en Bol.com. Straalgrit wordt onder meer gebruikt om roest of verf te verwijderen van stalen of kunststoffen ondergronden, en voor onderhoud, renovatie en bouw.

Provincie Groningen
In totaal zijn er volgens een lijst op RTV Noord 17 bedrijven in de Provincie Groningen die mogelijk ook met het vervuilde grit gewerkt hebben.

Verkoop
De bedrijven kochten het straalgrit, vaak via tussenpersonen, van het bedrijf Eurogrit uit Dordrecht. Vorig najaar werden kankerverwekkende asbestvezels ontdekt in het straalmiddel. Eurogrit leverde het straalmateriaal aan circa 130 bedrijven, die het deels weer aan andere ondernemingen leverde.

Hopelijk binnen de normen
Vakbond FNV reageert geschrokken. “De grit is over een groot deel van Nederland verspreid vertellen ze tegenover de NOS. Het gemak waarmee dit soort producten dus overal terecht kan komen, is ongelooflijk”, zegt FNV-beleidsmedewerker Wim van Veelen. De vakbond gaat alle eigen leden en werknemers van de betrokken bedrijven voorlichten. Zo kunnen mensen die bezorgd zijn, zich registreren bij het asbestregister, een online meldpunt voor mensen die met asbest hebben gewerkt.

Onderzoek
Onderzoeksinstituut TNO doet op verzoek van de staatssecretaris onderzoek naar de mogelijke blootstellingsrisico’s tijdens het werken met verontreinigd straalgrit. Ze verwacht de uitkomsten daarvan deze zomer.

Het bericht Bedrijf uit Leek 1 van de 600 bedrijven die mogelijk werkte met asbesthoudend grit verscheen eerst op InfoLeek.