4 en 5 mei in de gemeente Leek, wat is er te doen?

4 en 5 mei in de gemeente Leek, wat is er te doen?

HERDENKING OP 4 MEI
Op vrijdag 4 mei worden in de gemeente Leek op diverse plaatsen herdenkingen georganiseerd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Belangstellenden worden uitgenodigd aan de herdenkingen deel te nemen.

Het wordt op prijs gesteld de Nederlandse vlag (zonder oranje wimpel) halfstok te hangen. Dit moet gebeuren van 18.00 uur tot zonsondergang (circa 21.10 uur). In verband met Dodenherdenking vervalt de koopavond.

LEEK
Om 19.30 uur kunnen belangstellenden zich verzamelen bij het Gemeentehuis van Leek voor een stille tocht naar het centrum. Om 19.50 uur wordt een plechtigheid gehouden bij het Joodse Schooltje aan de Samuël Leviestraat. Maurits Valk vertelt daar een kort persoonlijk verhaal.

Om 20.00 uur vindt een plechtigheid plaats bij het herdenkingsmonument aan het Boveneind. Na de twee minuten stilte is er een kort programma, waaraan wordt meegewerkt door leerlingen van de basisscholen OBS Hasselbraam en CBS Van Panhuysschool (die het monument hebben geadopteerd). Burgemeester B.C. Hoekstra van de gemeente Leek houdt een toespraak. Leden van de Chr. Muziekvereniging Harmonie zorgen voor muzikale omlijsting en Scouting Nienoord en de Waterbevers zijn aanwezig met fakkels. De organisatie is in handen van het ‘4 mei-comité Leek’.

TOLBERT
In Tolbert organiseert het ‘4 mei-comité Tolbert’ om 19.10 uur een herdenkingsbijeenkomst in de dorpskerk aan de Hoofdstraat. Wethouder C.T. Dekker van de gemeente Leek is bij deze plechtigheid aanwezig en gaat in op het thema “Verzet”. Kinderen van CBS De Regenboog en OBS De Beelen leveren hun bijdrage door het lezen van zelfgemaakte gedichten. Aansluitend volgt een stille tocht naar de begraafplaats, waar bloemen worden gelegd bij de graven van twee gesneuvelde geallieerde piloten. Hierna kan iedereen naar de oude Tolberter kerk komen om na te praten en om de werkstukken van de kinderen van de basisschool te bewonderen.

ZEVENHUIZEN
Het Comité 4 mei en de Stichting Promotie Zevenhuizen organiseren de herdenking in het dorp Zevenhuizen. Om 18.00 uur worden vlaggen halfstok gehangen bij het monument aan De Haspel, aan het Hoofddiep en op de openbare begraafplaats. De plechtigheid begint om 19.00 uur in het Verenigingsgebouw aan het Hoofddiep met de herdenking van slachtoffers. Om 19.30 uur wordt verzameld voor een stille tocht naar en een plechtigheid op de begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Wethouder H.J. Morssink is namens de gemeente Leek bij de herdenking aanwezig.

ENUMATIL
De herdenking in Enumatil begint om 19.00 uur in de kerk aan de Dorpsstraat 20. Door middel van verhalen en muziek wordt stilgestaan bij het thema “Geheim van verzet”. Aansluitend is er een wandeling door het dorp, waar stillevens het thema uitbeelden. Deze stillevens worden gevormd door bewoners uit het dorp en kinderen van de basisschool De Gavelander uit Oostwold. Om 20.00 uur volgt twee minuten stilte bij de molen Eben Haëzer aan het Molenpad 3. Daarna is er gelegenheid om na te praten en een kop koffie te drinken in de molen.


VIERING OP 5 MEI
Op zaterdag 5 mei wordt de bevrijding gevierd. Het wordt op prijs gesteld op deze dag de Nederlandse vlag (zonder oranje wimpel) uit te hangen.

In het centrum van Leek zijn er tussen 09.00 en 16.00 uur allerlei feestelijke activiteiten. Zo wordt ’s morgens een kindervrijmarkt georganiseerd. Ook de rommelmarkt van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt sluit hier bij aan.

In het centrum van Leek treedt ’s middags de muziekvereniging Noordenveld op. Er zijn verschillende activiteiten voor kinderen, waaronder springkussens, en demonstraties en optredens van sport- en culturele verenigingen.

Op zaterdagavond organiseren enkele horecabedrijven in het dorp Leek Bevrijdingsconcertjes in hun zaak. Vanaf ongeveer 21.00 uur treden verschillende bands of solisten op. Deelnemers zijn Eetcafé Cliché, Café De Oude Bank (met Bert Solo) en Café De Vaart (met Leo Klok).

De activiteiten worden georganiseerd de Vereniging Volksvermaken Leek/Nietap en café De Oude Bank in samenwerking met het 4 mei-comité Leek, Vereniging Volksvermaken Leek/Nietap en de Handelsvereniging Leek/Nietap.

Het bericht 4 en 5 mei in de gemeente Leek, wat is er te doen? verscheen eerst op InfoLeek.