25 jaar Wereldwinkel Leek

25 jaar Wereldwinkel Leek

LEEK – De Wereldwinkel Leek is in de jaren ’80 gestart als een verkooppunt in Cultureel Centrum De Oude Ulo in Leek en later verhuisd naar een dependance van De Oude Ulo, De Lindenstein. Eén keer per week waren er vrijwilligers aanwezig voor de verkoop van fairtrade producten.

In 1993 werd het pandje aan de Samuel Leviestraat 7 betrokken en in maart 2003 is samen met de transformatie naar de nieuwe huisstijl het 10-jarig bestaan van het winkeltje gevierd. Het pand aan de Samuel Leviestraat werd echter te klein en daarom werd op 3 mei 2011 de Wereldwinkel opnieuw geopend aan de Tolberterstraat 16¹. In de loop der jaren is de samenstelling van zowel het assortiment als van het team van medewerksters gewijzigd en uitgebreid. Momenteel werken er bij de Wereldwinkel Leek 28 enthousiaste vrijwilligers voor en achter de schermen.

De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en heerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Onze producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten – zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren – er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. Wereldwinkels zijn bijzondere cadeauwinkels waar je producten kunt kopen uit niet-westerse culturen. Houtsnijwerk van de Ashanti’s uit Ghana, kleurige sjaals uit Nepal en keramiek uit Peru. Maar ook trendy sieraden, authentieke muziekinstrumenten, leuke woonaccessoires en bijzondere bureauartikelen. En je vindt er smakelijke levensmiddelen. Zoals koffie, thee, cacao, sauzen, chutneys en wijn. De chocolade van Tony’s Chocolonely vindt grote aftrek.

Door te kopen bij de Wereldwinkel krijgt u een origineel artikel en helpt u tegelijk de kleinschalige producent in de ontwikkelingslanden. Bovendien maakt u door het gebruik van koffie, thee en andere levensmiddelen uit de Wereldwinkel een gebaar van solidariteit met de ontwikkelingslanden. Ons motto is: Wees solidair, koop fair. Op 26 mei a.s. viert Wereldwinkel Leek haar 25- jarig jubileum met een aantrekkelijk programma, dat wordt gepresenteerd in de Balkhoeve, Waezenburglaan 57 in Leek. Het feest begint om 14.00 uur. Op het programma staan o.a.

* een modeshow van Sari Fair Fashion, gepresenteerd door een aantal medewerksters van de Wereldwinkel. SARI is het adres voor fair fashion,duurzame kleding en accessoires die voldoen aan fairtrade voorwaarden en dus recht doen aan producenten en milieu wereldwijd.
* een demonstratie door Van Hulley. Van Hulley is een sociale onderneming, waar vrouwen van je favoriete overhemd of blouse een boxershort maken. Het is een combinatie van sociaal en duurzaam ondernemen. Eerst ging het puur om het opdoen van werkervaring door middel van participatiebanen, maar door opleiding is de sociale impact beter geborgd. De vrouwen vergroten hiermee daadwerkelijk hun kans op de arbeidsmarkt.
* een toespraak door mevrouw S. de Jong
* een power-point presentatie
* koffie/thee met lekkers
* Rad van Avontuur
* fotopuzzel.
Voor de kinderen:
* kleurplaten kleuren
* Olifantje Prik
* schminken
* (nep)tatoeages zetten.

Wereldwinkel Leek nodigt u uit om deze mijlpaal samen te vieren. U bent allemaal van harte welkom op 26 mei in de Balkhoeve, Waezenburglaan 57, Leek.

Het bericht 25 jaar Wereldwinkel Leek verscheen eerst op InfoLeek.