Vandaag om 12:00 uur NL-Alert controlebericht

Vandaag om 12:00 uur NL-Alert controlebericht

NEDERLAND – Vandaag, maandag 4 juni om 12:00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit. Als je het controlebericht ontvangt, weet je zeker dat jouw mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert.

Wanneer wordt het NL-Alert controlebericht uitgezonden?
Maandag 4 juni zendt de overheid om 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland.

Hoe weet ik dat het om een controlebericht gaat en niet om een noodsituatie?
In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen. Het controlebericht bevat de volgende tekst:

“NL-Alert 04-06-2018 12:00: CONTROLEBERICHT. Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl”

Wanneer zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit?
In 2018 zendt de overheid twee controleberichten uit zodat je kan nagaan of jouw mobiel juist is ingesteld. Dit jaar is dat op 4 juni en 3 december.

Ik ontving het controlebericht later dan was aangekondigd. Hoe kan dat?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het controlebericht later hebt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat je toestel tijdelijk uit stond, je toestel actief in gebruik was om bijvoorbeeld via internet een video te kijken of een app te downloaden, je in gesprek was of omdat je tijdelijk geen bereik had. Daarnaast kan er enige tijd zitten tussen het uitzenden en het doorsturen van het controlebericht door de providers naar alle mobiele zendmasten.

Ik heb mijn mobiel niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een controlebericht ontvangen. Hoe kan dat?
Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn automatisch ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar de instelhulp, stel je mobiel in en help ook anderen met instellen.

Mijn mobiele telefoon geeft andere geluiden bij het NL-Alert Controlebericht dan bij normale berichten. Hoe kan dat?
NL-Alert is een alarmmiddel. Steeds meer mobiele telefoons geven een herkenbaar sirenegeluid als je een NL-Alert ontvangt, ook als je telefoon op stil staat. Aan de hand van het controlebericht kun je ervaren welk signaal jouw telefoon geeft zodra je een NL-Alert ontvangt.

Ik wil geen controleberichten ontvangen. Hoe kan ik mij afmelden?
Als je geen controleberichten wilt ontvangen, kun je de ontvangst van NL-Alert uitzetten op jouw telefoon. Let op: als je dat doet, ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een ramp bij jou in de buurt. Op de instelhulp kun je nagaan hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen.

Het bericht Vandaag om 12:00 uur NL-Alert controlebericht verscheen eerst op InfoLeek.