Toneel op de Lindenborg, “Peer Gynt” van Hendrik Ibsen

Toneel op de Lindenborg, “Peer Gynt” van Hendrik Ibsen

LEEK – Er is zoveel moois te beleven in Leek in het algemeen en op de Lindenborg in het bijzonder! Voor alweer de vijfde keer vindt er een toneelvoorstelling plaats in de aula van de Lindenborg. Ook jullie, lezers van dit stukje, zijn van harte welkom!

Onder de bezielende regie van Ieke Mooij (docent klassieke talen) oefenen ruim 20 leerlingen al maandenlang op tekst en uitvoering van dit keer een Noors toneelstuk, van Ibsen. Verantwoordelijk voor het adembenemende decor is wederom Jeffrey Linker (docent tekenen en O&O), die door een crew leerlingen daarbij geholpen is. Zo’n toneelstuk opvoeren is een belevenis die in de zielen van de optredende leerlingen gegrift zal staan voor de eeuwigheid en waarvan hun ouders en vriend(inn)en evenals u als bewoners van Leek getuige kunnen en mogen zijn!

Het stuk Peer Gynt is een “coming-of-age”-stuk: het gaat over een jongen, Peer Gynt, die volwassen wordt en daarbij een aantal enerverende avonturen meemaakt en in hachelijke situaties terechtkomt. We zien hoe Peer van een naïeve kwajongen met een grote fantasie verandert in een nietsontziende egoïst die alles in het leven met een omweg benadert. Hij wordt verbannen uit zijn dorp omdat hij een meisje ontvoert en trouwt bijna met de dochter van de trollenkoning. Zijn eigenlijke grote liefde, een meisje dat hem echt haar hart wil geven, laat hij in de steek. Jaren later zien we hem als oudere man die als slavenhandelaar fortuin heeft gemaakt.

Hij belandt in een oosterse harem en vervolgens in het gekkenhuis. Na jaren en jaren keert hij terug naar zijn geboortegrond. Daar komt de Knopengieter (de Dood) hem opeisen: Peer Gynt heeft een rommeltje van zijn leven gemaakt en moet als een knoop worden omgesmolten.. Peer verzet zich en probeert uitstel te krijgen om oude vrienden als getuigen op te zoeken. Dit mislukt allemaal jammerlijk tot hij aan het eind inziet waar al die tijd zijn werkelijke thuis is geweest…

De opvoeringen zijn in de aula van de Lindenborg op donderdag 14 en zaterdag 16 juni, om 20.00 uur. Kaartjes voor de voorstelling kosten slechts 4 euro en zijn op de avonden zelf te verkrijgen. Op vrijdagmiddag is een besloten schoolvoorstelling.

Het bericht Toneel op de Lindenborg, “Peer Gynt” van Hendrik Ibsen verscheen eerst op InfoLeek.