Leerlingenraadsvergadering Leek praat over Kinderarmoede

Leerlingenraadsvergadering Leek praat over Kinderarmoede

LEEK – Op donderdag 14 juni 2018 is er om 16.00 uur een leerlingenraadsvergadering over het thema Kinderarmoede in de raadszaal van de gemeente Leek. De leerlingenraadsvergadering is onderdeel van de jaarlijkse leerlingenexcursie voor alle basisschoolleerlingen van de groepen 8 uit de gemeente Leek. In de gezamenlijke leerlingenraadsvergadering zitten twee vertegenwoordigers per school om mee praten en mee beslissen.

De scholen hebben ideeën aangedragen om kinderen die om financiële redenen niet mee kunnen doen te helpen. Dit naast de bestaande regelingen vanuit het Jeugdfonds voor Sport en Cultuur, de Stichting Leergeld en het Participatiefonds. De leerlingenraad kan kiezen uit drie voorstellen om nog in dit jaar uit te voeren.

In het eerste voorstel worden gebruikte fietsen opgeknapt en aangeboden aan kinderen die geen goede fiets kunnen betalen. Twee studenten in Groningen organiseren een actie en ook de ANWB zamelt fietsen in.

Bij het tweede voorstel krijgen kinderen een verjaardagpakket zodat ze toch een feestje kunnen geven, ook al is er thuis te weinig geld voor. De Stichting Jarige Job stelt via de Voedselbanken pakketten beschikbaar.

Het derde voorstel wil kinderen uit arme gezinnen de gelegenheid bieden om deel te nemen aan een kinderkamp, zodat kinderen die normaal niet op vakantie gaan, nu wel een paar dagen “van huis zijn”.

De gemeenteraad heeft vanuit het Armoedebeleid € 5.000,- beschikbaar gesteld om het uit te kunnen voeren. De leerlingenraad bepaalt waar het geld naar toe gaat en dat wordt op 14 juni a.s. duidelijk. Enkele ambtenaren van de gemeente Leek gaan in opdracht van het college de voorstellen in de praktijk uitwerken.

De leerlingenraadsvergadering staat onder leiding van het raadslid Mercedes Prinsen. Namens het college van burgemeester en wethouders zijn Hans Morssink en Ben Plandsoen aanwezig. Na het agendapunt over de voorstellen, worden de leerlingen in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan de beide politici.

Lees ook: Voorstellen Leerlingenraadsvergadering (PDF)

Het bericht Leerlingenraadsvergadering Leek praat over Kinderarmoede verscheen eerst op InfoLeek.