Eikenprocessierups gesignaleerd in Leek

Eikenprocessierups gesignaleerd in Leek

LEEK – De eikenprocessierups is vorige week ontdekt op verschillende plekken binnen de gemeente Leek. De rupsen worden zo spoedig mogelijk verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. De bomen waar het om gaat zijn voorzien van een waarschuwingslint.

Situatie gemeente Leek
De eikenprocessierups rukt steeds verder op in Nederland. In 2013 zijn ze voor het eerst gesignaleerd in de gemeente Leek. Sindsdien hebben ze zich steeds verder verspreid. Op dit moment zitten ze met name in het noordelijk deel van de gemeente. De komende tijd voert de gemeente extra controles uit.

Vermijd de eikenprocessierups en voorkom klachten
Deze behaarde rupsen zitten in de zomermaanden in een groot aantal eikenbomen. Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan. Vermijd daarom de eikenprocessierups! Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen normaal gesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Eikenprocessierups gezien?
Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of op de dikkere takken. Mocht u de eikenprocessierups in uw omgeving zien of vermoeden, neem dan contact op met de gemeente Leek via telefoonnummer (0594) 55 15 15. Er wordt dan zo snel mogelijk bekeken of het inderdaad de eikenprocessierups betreft en welke maatregelen getroffen kunnen worden.

Meer informatie
Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u kijken op de website van GGD Groningen, www.ggd.groningen.nl en op de website van het ministerie van LNV,www.minlnv.nl/eikenprocessierups.

 

Het bericht Eikenprocessierups gesignaleerd in Leek verscheen eerst op InfoLeek.