Staking streekvervoer niet vanaf maandag maar woensdag

Staking streekvervoer niet vanaf maandag maar woensdag

REGIO – De staking in het streekvervoer wat aanstaande maandag van start zou gaan wordt twee dagen uitgesteld. Tot woensdag krijgen bemiddelaars extra tijd om tot een akkoord te komen.

Afgelopen woensdag kondigden leden van het FNV aan vanaf maandag te gaan staken voor onbepaalde tijd, inmiddels is dit gewijzigd naar maximaal 3 dagen als er voor woensdag geen akkoord bereikt is.

“Mocht er uiterlijk dinsdag 26 juni aan het einde van de dag een fatsoenlijk resultaat van bemiddelaars liggen, zwart op wit, dan blijven de bussen rijden. Is er dinsdag geen resultaat, dan wordt er vanaf woensdag 27 juni alsnog gestaakt”, meldt de FNV.

Werkgevers in het streekvervoer volharden in hun onwil om duidelijke afspraken te maken in de cao over vermindering van de enorm hoge werkdruk en over een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle werknemers in het OV. De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Eisen bonden
De vakbonden eisen per 150 minuten 5 minuten extra betaalde pauze, ongeacht de situatie. Dat komt neer op een jaarlijkse kostenstijging voor de ov-bedrijven van zo’n 5%. Kagie: ‘Dat is echt niet haalbaar of betaalbaar en als maatregel is het ook niet nodig’. Bonden eisen bovendien nu bovenop het eerdere onderhandelingsresultaat nog een extra loonsverhoging.

De vakbonden willen alleen aan tafel wanneer op voorhand alle eisen worden ingewilligd. Kagie: ‘De gemiddelde leeftijd van een chauffeur is 55 jaar. Een fulltime-chauffeur van die leeftijd heeft nu 28 vakantiedagen, 26 ATV dagen, doorbetaalde pauzes en verdient ruim 2300 euro netto. Daar doen wij met ons bod nog gemiddeld 2,75% per jaar bij de komende drie jaar.’

De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, Connexxion, EBS, Keolis Nederland en Qbuzz.

Het bericht Staking streekvervoer niet vanaf maandag maar woensdag verscheen eerst op InfoLeek.