Kunstschapen van plastic afval gemaakt door leerlingen in Leek

Kunstschapen van plastic afval gemaakt door leerlingen in Leek

LEEK – Leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen in de gemeente Leek zijn vorige week druk aan de slag geweest met het maken van kunstschapen van plastic afval.

Onder leiding van kunstenaar Maria Koijck zijn in workshops acht totaal verschillende kunstwerken tot stand gekomen. Om ouders, andere leerlingen en winkelend publiek het resultaat te kunnen laten zien, worden ze vanaf 26 juni als preview enkele weken tentoongesteld in de etalage van een winkelpand aan de Schans bij de Liekeblom. Later in het jaar zijn ze te zien in een tentoonstelling in het kader van het afscheid van de gemeente Leek vanwege de herindeling.

Alle workshops begonnen met een inleiding van de kunstenaar over de schadelijke effecten van plastic afval. De leerlingen waren erg onder de indruk van wat ze hoorden en zagen. Wereldwijd raakt men steeds meer doordrongen van het plasticprobleem voor de leefomgeving, de natuur en de gezondheid van mens en dier.

Gelukkig ondernemen steeds meer mensen en bedrijven actie om plastic afval te voorkomen en op te ruimen. Maria Koijck ziet het als haar missie om mensen door middel van kunst bewust te maken van de “plastic soep”. Voor meer informatie kunt u terecht op haar website: www.mariakoijck.com .

Een vierkoppige jury heeft de kunstwerken beoordeeld op samenwerking tussen de leerlingen, creativeit, materiaalgebruik en stevigheid. GBS de Springplank scoorde vooral op onderlinge samenwerking het hoogst. Deze leerlingen krijgen daarom als eerste prijs een excursie bij Sylvaphane Plastics in Tolbert, etuis van gerecycled plastic van de stichting Adwumaye in Ghana en het gezelschapsspel Bling Game van het NIBUD.

De kunstwerken van OBS de Hasselbraam en CBS de Regenboog eindigden op een gedeelde tweede plaats. De meningen over kunst kunnen echter verschillen en het is het zeker de moeite waard om ze te bekijken.
Het bericht Kunstschapen van plastic afval gemaakt door leerlingen in Leek verscheen eerst op InfoLeek.