Aftrap opleiding motorvoertuigentechniek in het Westerkwartier

Aftrap opleiding motorvoertuigentechniek in het Westerkwartier

WESTERKWARTIER – Op woensdag 4 juli was de aftrap van het project motorvoertuigentechniek Westerkwartier bij Terra Oldekerk. “We weten dat er een tekort is aan technisch personeel; dat zien we in het hele land, maar zeker ook in deze regio. Samen met RSG de Borgen in Leek heeft Terra Oldekerk een project ontwikkeld waarin we hierop inspelen. Dit doen we door gezamenlijk het keuzevak motorvoertuigentechniek aan te bieden. Daar hebben we ook de gemeente en het bedrijfsleven hard bij nodig”, vertelt Els de Ruijter, afdelingsdirecteur Terra Oldekerk.

De start van dit project werd zowel door de gemeente als het bedrijfsleven uit het Westerkwartier zeer goed bezocht. “Het doel van deze samenwerking is het vak motorvoertuigentechniek in een ‘authentieke’ leeromgeving aan te kunnen bieden op vmbo-niveau, zodat leerlingen in het Westerkwartier kennis kunnen maken met dit vakgebied. Met deze nieuwe onderwijsvoorziening leveren de partijen gezamenlijk een bijdrage aan het aanbod van technisch personeel op de arbeidsmarkt en het behoud van werkgelegenheid in de regio. We slaan de handen op verschillende vlakken ineen”, legt De Ruijter uit.

Kansen in samenwerking
Burgemeester van der Tuuk en wethouder Smedes van de gemeente Grootegast waren aanwezig bij de bijeenkomst, evenals verschillende bedrijven uit het Westerkwartier.  “Ik doe een oproep aan iedereen om de handen ineen te slaan en dit initiatief te steunen. Ik stel voor dat er een vervolgbijeenkomst georganiseerd wordt waarin we met elkaar kunnen nadenken hoe we dit initiatief verder kunnen ontwikkelen” aldus de burgemeester. Onder de aanwezigen werden mooie kansen in de samenwerking benoemd: bijvoorbeeld het aanbieden van stageplaatsen of het verzorgen van gastlessen. Op deze manier maken we de ontwikkelmogelijkheden voor jongeren in het Westerkwartier aantrekkelijker en groter.

Voor jongeren in Westerkwartier
Wat is er nodig om dit project te laten slagen? “Terra Oldekerk beschikt over techniekfaciliteiten die met een ‘kleine’ verbouwing kunnen worden ingezet voor het vak motorvoertuigentechniek. We moeten gaan investeren. We doen een beroep op gemeente, bedrijfsleven. Terra/ rsg de Borgen hebben daarin vanzelfsprekend een aandeel. We zijn met elkaar van start gegaan en willen het vak motorvoertuigentechniek vanaf halverwege volgend schooljaar aan gaan bieden. We zijn druk bezig met de voorbereiding hiervoor en hebben er alle vertrouwen in dat we door dit gezamenlijke project een positieve impuls kunnen geven aan techniek voor jongeren in het Westerkwartier”, besluit De Ruijter.

Het bericht Aftrap opleiding motorvoertuigentechniek in het Westerkwartier verscheen eerst op InfoLeek.