Miniatuurkermis in de CazemierBoerderij Tolbert

Miniatuurkermis in de CazemierBoerderij Tolbert

TOLBERT – De CazemierBoerderij te Tolbert is een Rijksmonument. De oudste drie gebinten zijn gemaakt van eikenbomen die in 1607 zijn gekapt. Op Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 8 september, staan de deuren wijd open.

De prachtig gerestaureerde boerderij is zeker een bezoek waard. Niet alleen vanwege de architectuur, maar ook om een kijkje te nemen in het museum dat in het voorhuis is gevestigd. Daar is van alles te bekijken.
Speciaal voor Open Monumentendag heeft Tinus Jager (1946) uit Niekerk zijn MINIATUURKERMIS opgesteld. Het topstuk is de nostalgische draaimolen anno 1930. Op de miniatuurkermis staan verder de zweefmolen, de luchtschommel, het reuzenrad, de Groningse gebakkraam en de suikerspinkraam. Alles draait, beweegt en is verlicht. Een feest om naar te kijken!

Op 10-jarige leeftijd bouwde Jager zijn eerste attractie. Hij was helemaal weg van de kermis en hielp kermisexploitanten graag met de opbouw van hun draaimolens en zweefmolens. Dat was in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Het is in de afgelopen 60 jaar een erg fijne hobby geworden, het maken van kermisattracties in het klein en hij vertelt er graag over. Jager is uiteraard aanwezig op zaterdag 8 september. De miniatuurkermis blijft de hele maand september nog in de CazemierBoerderij en is in het weekend te bezichtigen.

Vervolgens is de permanente expositie ‘Wonen en werken in Tolbert’ rond de schitterende maquette van Tolbert anno 1926 een bezoekje waard, maar ook de tijdelijke expo ‘De natuur verbeeld(t)’ met werk van de beeldend kunstenaars Sjouktje Oosterhof en Joke Klaveringa spreekt tot de verbeelding. Daarnaast zijn in het dorpshuis schilderijen van André Bakker te bewonderen.

Moe geworden van alle indrukken in het museum? Dan is er een heerlijk kopje koffie, thee of iets anders te verkrijgen in het gezellige dorpshuis van de CazemierBoerderij.

Het bericht Miniatuurkermis in de CazemierBoerderij Tolbert verscheen eerst op InfoLeek.