Het wordt winter! Vannacht de klok een uur terug

Het wordt winter! Vannacht de klok een uur terug

In de nacht van 27 op 28 oktober gaat de wintertijd in. De klok gaat om 03.00 uur één uur terug naar 02.00 uur, dit betekend dat we een uur langer nachtrust hebben.

Standaardtijd
De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Die duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, zou het rond de jaarwisseling pas rond 09.00 uur ’s ochtends licht worden.

Files en ongelukken
De VerkeersInformatieDienst (VID) verteld dat ze de komende week drukkere avondspitsen verwachtten door de wintertijd. Traditioneel moeten automobilisten de eerste dagen na het ingaan van de wintertijd eraan wennen dat het donker is als zij van hun werk naar huis rijden.

Onderzoek van een paar jaar geleden van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wees uit dat tijdens de ‘donkere’ periode in het jaar meer verkeersdeelnemers slachtoffer van een ongeluk worden. Vooral voor voetgangers is het gevaarlijker bij verkeersdrukte in het donker.

Het bericht Het wordt winter! Vannacht de klok een uur terug verscheen eerst op InfoLeek.