Renovatie naar Nul-Op-de-Meter van 48 woningen van Wold & Waard start in maart

Renovatie naar Nul-Op-de-Meter van 48 woningen van Wold & Waard start in maart

WESTERKWARTIER – In 4 dorpen in het Westerkwartier start Wold & Waard in maart met een renovatieproef van 48 woningen naar Nul-Op-de-Meter. De werkzaamheden worden door 4 aannemers uitgevoerd en in maart zijn de eerste woningen in Grootegast en Grijpskerk aan de beurt.

In Marum en Leek start de renovatie in april.
De renovatie stond eerder ingepland in het najaar van 2018. Toen bleek dat het elektranet niet toereikend was, moest de planning worden bijgesteld.

De woningen zorgen na renovatie voor een grotere belasting van het elektranet, omdat er ruim 30 zonnepanelen per woning geplaatst worden. Daarnaast worden de gevels en daken extra goed geïsoleerd. Verwarming van de woning gebeurt met een elektrische warmtepomp en in de woning zorgt de warmte-terug-win-installatie voor ventilatie.

Proef
In 2050 moeten alle woningen van Wold & Waard energieneutraal zijn. Binnen het programma Wonen met Energie wordt onderzocht hoe dit doel bereikt kan worden. Voor het Nul-Op-de-Meter maken is gekozen voor een proef met de 48 woningen, om te leren hoe dit het beste kan worden aangepakt.
Daarnaast onderzoekt Wold & Waard welke andere mogelijkheden van verduurzamen passen bij de verschillende typen woningen in haar bezit.

Bewoners uitgebreid betrokken bij proef met 4 aannemers
Aannemersbedrijven Fijn Wonen, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Jorritsma Bouw/Built4U en Breman|Nijhuis gaan in de 4 dorpen de woningen renoveren. Alle bewoners zijn geïnformeerd over de planning en de werkzaamheden in hun woning. De bewoners spelen een belangrijke rol in de proef. Zij zijn betrokken geweest bij de selectie van de aannemers en hun ervaringen en mening tellen mee bij de evaluatie van het werk.

Volg de werkzaamheden
In de komende jaren zijn ook de andere woningen van Wold & Waard aan de beurt. Afhankelijk van de resultaten van de proef en de staat van de woningen, zullen de energetische maatregelen meer of minder ingrijpend zijn.
Bewoners van het Westerkwartier en andere belangstellenden kunnen de activiteiten van Wold & Waard volgen op de website en Facebook. Ook is er een speciale website www.wonenmetenergie.nl, waar alle activiteiten zijn te volgen.

Het bericht Renovatie naar Nul-Op-de-Meter van 48 woningen van Wold & Waard start in maart verscheen eerst op InfoLeek.