Wethouder opent eerste officiële en overdekte hangplek voor de jeugd in Leek

Wethouder opent eerste officiële en overdekte hangplek voor de jeugd in Leek

LEEK – Met trots hebben twee leerlingen van het technasium rsg De Borgen dinsdagavond de nieuwe overdekte jongeren ontmoetingsplek (JOP) op de hoek van de Nijenoertweg en de Lindensteinlaan te Leek gepresenteerd.
Eindelijk is het dan zo ver en kunnen jongeren er gebruik van maken.

De technasiumleerlingen Lina Nijp en Bob de Brabander hebben dinsdagavond omstreeks half 7 de aanwezigen verwelkomt en verteld over het project. Wethouder Elly Pastoor heeft de JOP op de locatie geopend en daarna was er voor alle belangstellenden gelegenheid om in het technasium van de Lindenborg, onder het genot van een kopje koffie of thee, meer te horen over het project en vragen te stellen aan de leerlingen. Met de presentatie ronden de leerlingen hun Meesterproef aan de technasium-afdeling af.

Overlast
Volgens een van de omwonenden wordt er al vele jaren overlast veroorzaakt door de jeugd die rondom de Jumbo en de hangplek hun tijd verdoen. Er zijn vele klachten ingediend aldus de bewoners maar ,,Na tien jaar overlast zijn we gestopt met klagen omdat er toch niets wordt ondernomen.’’ De buurt dringt aan op cameratoezicht bij de Jumbo. Destijds maakte de buurt zich zorgen “Als de bestaande naburige hangplek voor de jeugd een facelift ondergaat, vreest de buurt dat de overlast zich uitbreidt naar die plek.”

Toezicht
Sinds december 2015 houden een jongerenwerker en politie ter plaatse een extra oogje in het zeil. Sindsdien zijn geen nieuwe klachten binnengekomen. En op 19 september 2017 heeft de gemeente een omgevingsvergunning verleend voor het plaatsen van de overdekte jongerenontmoetingsplek, die nu ook daadwerkelijk gerealiseerd is.

Na een half jaar gaat de gemeente het gebruik van de JOP evalueren, waarbij ook de buurtbewoners kunnen meepraten. Het ontwerp is zo gemaakt dat het eventueel in de toekomst te verplaatsen is. De JOP heeft de vorm van een verbouwde zeecontainer en is naast de picknick-tafel geplaatst. Een Leekster grafitti-artiest brengt een gekleurde afbeelding aan als versiering van de JOP. Verder zal de JOP nog aangekleed worden en nog worden voorzien van WiFi. Bouwbedrijf Van der Sluis uit Roden is de hoofdaannemer en CBOX uit België levert de container.

Subsidie
De JOP wordt bekostigd uit een subsidie van het leefbaarheidsfonds van de provincie Groningen. Het is een project “door en voor jongeren”. De JOP wordt na oplevering als “speelplek” eigendom van de gemeente Westerkwartier.  Ook anderen kunnen er echter schuilen tegen regen en wind.Het bericht Wethouder opent eerste officiële en overdekte hangplek voor de jeugd in Leek verscheen eerst op InfoLeek.