Prijsuitreiking Dag van de Leerplicht ‘Ver weg wonen en toch op tijd komen’

Prijsuitreiking Dag van de Leerplicht ‘Ver weg wonen en toch op tijd komen’

WESTERKWARTIER – Tijdens de ‘Dag van de Leerplicht’ op 21 maart 2019 wordt stilgestaan bij het recht op onderwijs. Het thema van dit jaar in de gemeente Westerkwartier is ‘Ver weg wonen en toch op tijd komen’.

Leerlingen die in onze gemeente wonen moeten soms ver fietsen om op school te komen. In de afgelopen weken konden leerlingen uit het Westerkwartier meedoen aan een prijsvraag. Zowel de leerling die het verste fietst als degene met de beste tip heeft om op tijd op school te komen worden op de dag van de Leerplicht door wethouder Elly Pastoor in het zonnetje gezet. Zij winnen een bol.com bon ter waarde van € 50,-.

Verste fietser
De verste fietser die zichzelf bij de gemeente gemeld heeft is Xander Brinkman uit Zuidhorn. Hij fietst elke dag 30.4 km vanaf zijn huis in Zuidhorn naar zijn school het Gomarus College in Groningen en weer terug.

Beste tip
De beste tip komt van Dorien Dijksterhuis uit Niekerk ze zit op de Woldborg in Grootegast en fietst iedere dag 7 km heen en weer terug. Ze speelt altijd samen met haar vriendin ‘het Klokkenspel’ , daarbij raden ze elke keer de tijd als ze weten dat er weer een klok aankomt, bv. kerkklok of buspaal. Aan de hand daarvan weten ze of we rustig aan kunnen doen of toch een trapje harder moeten gaan (na anderhalf jaar dit te gebruiken zijn ze nog nooit te laat gekomen).

Doel Dag van de Leerplicht
Het doel van de jaarlijkse ‘Dag van de Leerplicht’ is het onder de aandacht brengen van de leerplicht bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen. In Nederland hebben we het recht op onderwijs goed geregeld, maar nog steeds zijn er jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Door meer bewustzijn te creëren en jongeren te stimuleren door te zetten, willen we uiteindelijk de schooluitval terugdringen.

Het bericht Prijsuitreiking Dag van de Leerplicht ‘Ver weg wonen en toch op tijd komen’ verscheen eerst op InfoLeek.