Aanstaande woensdag bekerkraker VEV’67 – LAC Frisia 1883

Aanstaande woensdag bekerkraker VEV’67 – LAC Frisia 1883

LEEK – Door: Pieter van der Velde | Tegenstander van VEV’67 is dus LAC Frisia 1883 uit Leeuwarden. De oudste sportvereniging van Friesland. In 1883 opgericht als Cricketclub Frisia. In 1894 wordt er voor het eerst gevoetbald en verandert de naam in “ Cricket en Footballclub Frisia ”.

In 1895 wordt er gestopt met cricket. In dat jaar vind de eerste noordelijke competitie plaats met Be Quick 1887 uit Groningen en Achilles 1894 uit Assen. De letters LAC worden in 1896 toegevoegd. Dit staat voor: “ Leeuwarder Athletische Club “.

Sinds 1968 spelend op het sportcomplex met de fantastische naam “ De Magere Weide “ !

LAC Frisia staat op dit moment 4e in de 2e klasse K zondag. De club maakt nog kans om de 2e periodetitel te pakken. De nummer 2 Roden moet nog 2 wedstrijden in die 2e periode inhalen en heeft een achterstand op LAC Frisia 1883 van 5 punten.

De man in vorm is Tarik Bourakba, 4 doelpunten in de laatste 2 competitiewedstrijden. Saillant detail, Tarik was de speler waarvan Oranje Nassau dacht dat ie niet speelgerechtigd was. Maar dit was niet het geval en het protest van ON werd dan ook door de KNVB verworpen.

LAC Frisia 1883 had wel succes bij de KNVB. Ze waren verassend uitgeschakeld door Helpman (  za ) met 2-3. Alleen had toen Helpman een ongerechtigde speler in laten vallen. Het protest van LAC Frisia 1883 werd wel gehonoreerd en zo waren zij een ronde verder.

De wedstrijd tegen ON werd een kraker en stond er aan het eind van de wedstrijd 2-2 op het scorebord. LAC Frisia 1883 wist alle penalties  te benutten en de laatste van ON werd gestopt.

Andere spelers om in de gaten te houden zijn Hidde Pater met 14 doelpunten in competitie en bekerwedstrijden en Erwin Wenselaar. Die heeft er 19 gemaakt in beide competities.

En dan VEV’67. Voor het 1e breekt een belangrijke week aan ! Eerst woensdag voor de beker en zaterdag tegen NEC Delfzijl. NEC Delfzijl, gecoacht door Kees Pranger. Bij elke VEV’er wel bekend.

Degene die deze wedstrijd verliest moet serieus naar beneden kijken om de nacompetitie te ontlopen. En wie dat voorspelt had…

In het begin van het seizoen werd er vrolijk op los gescoord door VEV’67.

Uitslagen als, 5-2, 6-5 of 5-0 lieten zien dat er duidelijk scorend vermogen in de ploeg zat. En dat is nu het grootste probleem. Neem de laatste wedstrijden tegen DESZ en De Weide. Voetballend zoveel beter, complimenten van de tegenstander voor het vertoonde spel, maar 0 punten. En van alle 100% kansen maar 1x gescoord…

Als je de clubs vergelijkt zitten er veel overeenkomsten tussen beide teams. In het seizoen 2015/2016 beide acterend in de 2e klasse. De jaren daarna allebei spelend in de 1e klasse. Dit jaar dus weer spelend in de 2e klasse. VEV’67 in de zaterdag afdeling en LAC Frisia zondag.

Als je verder de statistieken bekijkt van beide teams dit jaar zit het ook dicht bijelkaar.

VEV’67 wint 53% van z’n wedstrijden en LAC Frisia 1883 54%

En de doelpunten ?

VEV’67 scoort gemiddeld 2,8 doelpunten per wedstrijd en LAC Frisia 3.

VEV’67 en LAC Frisia 1883 krijgen gemiddeld allebei 1,9 doelpunt tegen.

Een moeilijke voor de Toto…

In een bekerwedstrijd voor de halve finale van de KNVB Noordelijke Districtsbeker tellen statistieken niet. De ploeg die het meeste stijd en passie op de mat legt, zal deze wedstrijd winnend afsluiten!

En wie dat zal zijn? Komt dat zien op 3 april om 20:00 op sportpark Oostindie in Leek. Dan zal het eerste officiële treffen tussen beide clubs plaats vinden.

De wedstrijd staat onder leiding van Pieter Tanja en hij wordt geassisteerd door Kees Bronijk en Yaron Quincy Heeren.

En ik heb meerdere oud spelers gevraagd of de kwartfinale eerder gespeeld is. En de halve finale ? Niemand kon zich dat herinneren…

Come on boys van VEV’67! Schrijf geschiedenis!

Door: Pieter van der Velde

Het bericht Aanstaande woensdag bekerkraker VEV’67 – LAC Frisia 1883 verscheen eerst op InfoLeek.