Boerderij in brand voor opnames speelfilm van producent Steven de Jong

Boerderij in brand voor opnames speelfilm van producent Steven de Jong

WESTERKWARTIER – UPDATE 16:39 uur: De gemeente Westerkwartier heeft op advies van de Veiligheidsregio Groningen de geplande paasvuren in de gemeente op zondag 21 april en maandag 22 april verboden. Voor meer informatie klik hier.

Producent Steven de Jong, maker van films als ´De Hel van 63‘ en ´De Kameleon‘, werkt samen met Omrop Fryslân aan een historische serie over Grutte Pier.

Voor de openingsscène worden aanstaande Goede Vrijdag 19 april (rond 20.00/21.00 uur) opnamen gemaakt van een boerderijbrand aan Hogeweg 12, Den Horn.

Grutte Pier
De film over Grutte Pier vertelt een deel van de geschiedenis van Noord-Nederland. Voor de openingsscène van deze film worden opnames gemaakt van een boerderij die in brand opgaat. Nadat de boerderij van Grutte Pier in het jaar 1515 in brand is gestoken en zijn familie is vermoord, begint hij uit wraak een strijd tegen de bezetters. Hierdoor is hij een bekend historisch figuur geworden. De film vertelt het verhaal van de laatste acht jaar van Grutte Pier in een serie van tien verschillende afleveringen. Ook brengt de producent het verhaal uit als bioscoopfilm.

Hogeweg
Na een lange zoektocht in het gehele noorden van Nederland is de boerderij aan Hogeweg 12 bij Den Horn bij de producent in beeld gekomen. De eigenaar werd bereid gevonden aan deze bijzondere gebeurtenis mee te werken. De vervallen en afgelegen boerderij staat sinds 1966 leeg en stond al op de planning om gesloopt te worden.

Unieke karakter
De gemeente Westerkwartier heeft vanwege het unieke karakter en na advies van de Veiligheidsregio Groningen een ontheffing verleend voor het gecontroleerd afbranden van de boerderij. Wel zijn hieraan bepaalde eisen gesteld. Zo is de boerderij ontdaan van alle gevaarlijke stoffen en is onderzoek gedaan naar flora en fauna. Daarnaast is het aanwezige asbest verwijderd en zijn instanties als het waterschap, Arriva en de hulpdiensten geïnformeerd. Bij het aansteken moet rekening worden gehouden met de weersomstandigheden. Zo mag de brand niet doorgaan bij windkracht 5 of meer. Direct omwonenden worden door de producent per brief geïnformeerd.

Wegafsluiting
Het gebied rondom de boerderij zal afgezet worden met lint. Tussen 19.00 uur en 00.00 uur zal de Langeweersterweg en een deel van de Weersterweg in Den Horn afgesloten zijn. Verkeersregelaars begeleiden dit. Omwonenden kunnen op gepaste afstand naar de brand kijken.

Het bericht Boerderij in brand voor opnames speelfilm van producent Steven de Jong verscheen eerst op InfoLeek.