Jubilerende Oudheidkamer Fredewalda organiseert excursie naar noord-oost Groningen

Jubilerende Oudheidkamer Fredewalda organiseert excursie naar noord-oost Groningen

TOLBERT – Op vrijdagmiddag 24 mei 2019 om 13.00 uur organiseert de jubilerende Oudheidkamer Fredewalda in Tolbert een excursie naar Noord-Oost Groningen.

In dat gebied waren verschillende leden van de Keuning-familie werkzaam. Aan deze bijzondere familie van vooral onderwijzers en schrijvers wordt momenteel een expositie gewijd in de CazemierBoerderij aan de Hoofdstraat 27. Hierbij staat vooral de Tolberter auteur Wytze Keuning centraal staat. *)

Deelname aan de rondrit kost € 25,00 per persoon en opgeven kan tot uiterlijk 17 mei 2019 via info@fredewalda.nl. 

De bus gaat eerst naar het café van Museum Het Hogeland in Warffum. Het museum zelf wordt niet bezocht, maar er wordt onder het genot van een kop koffie uitleg gegeven over de ontstaansgeschiedenis van noordelijk Groningen door Kees Reinders.

De tocht gaat vervolgens via Usquert en Uithuizen naar Uithuizermeeden, waar Willem E. Keuning in het onderwijs werkzaam was. Hij was niet onomstreden wegens een veroordeling, maar genoot ook waardering als dichter (Willem de Mérode) en (dialect)schrijver (pseudoniem o.a. Jan Bos).

Daarna wordt het dorp Spijk bezocht. In de fraaie witte Andreaskerk met het ranke open torentje wordt het leven van onderwijzer/schrijver Pieter J. Keuning toegelicht. Hij schreef ondermeer ‘Kinderen in verstand en boosheid’, een boek dat de nodige weerstand ondervond bij de dorpsbevolking.

Daar is ook het geboortehuis van broer Willem. De middag wordt afgesloten met een drankje in Restaurant Eemshaven in Losdorp.

Keuning-kenner Jan Albert Oudman uit Groningen treedt gedurende de tocht op als gids. De bus is rond 18.00 uur terug in Tolbert.


Het bericht Jubilerende Oudheidkamer Fredewalda organiseert excursie naar noord-oost Groningen verscheen eerst op InfoLeek.