Geslaagde Open Monumentendag in het Westerkwartier!

Geslaagde Open Monumentendag in het Westerkwartier!

WESTERKWARTIER – Niehove is een mooi historisch Wierdendorp en met het neerhalen van de vlag van de Open Monumentendag aldaar sloot het nieuwe bestuur symbolisch Open Monumentendag 2019 af. Het Westerkwartier telt meer dan 220 Rijksmonumenten, meer dan 50 deden mee.

Elk plekje, elke gevel en elke steen draagt een eigen verhaal. Afgelopen zaterdag gingen dan ook veel mensen op pad om tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag diverse monumenten en bezienswaardigheden te bezoeken. Speciaal voor kinderen was er van alles te doen. Maar het Westerkwartier heeft zóveel bezienswaardigheden, dat het onmogelijk is ze allemaal op één dag te bekijken. Zo zijn er onder andere Nienoordkapel in Leek, de Piloersemaborg in den Ham, de Romaanse Kerk in Marum, De Gouden Leeuw in Noordhorn, Bistro Het oude Raadhuis in Zuidhorn en de Cazemier Boerderij in Tolbert. Kortom veel te veel om op één dag allemaal te bezoeken, maar het Westerkwartier is dan ook eigenlijk altijd leuk om te bezoeken.

Heeft u nog lang niet alles gezien in het Westerkwartier? Een van de beste manieren om de (rijks)monumenten verder te gaan bekijken, is door de website van Stichting Open Monumentendag te bekijken en de monumenten –weer- te bezoeken. De bijzondere verhalen achter de gebouwen en plekken kunt u voor Open Monumentendag 2020 te weten komen! Er wordt gewerkt aan een complete overzichtskaart met (rijks-)monumenten in het Westerkwartier.

Westerkwartierder (Rijks)monumenten
In vele Westerkwartierder dorpen en streken staan monumenten die getuige zijn geweest van de rijke ontstaansgeschiedenis. Vele waren op zaterdag 14 september geopend voor het publiek. Er werden eeuwenoude kerkjes bezocht in bijvoorbeeld Doezum, Garnwerd, Lettelbert, Noordwijk, Niehove, Tolbert en Zuidhorn. Of de Allersmaborg bij Ezinge en de Hamsterborg in Den Ham en natuurlijk de Coendersborg in Nuis. De kloostergeschiedenis kwam aan bod in Aduard. De strijd tegen het water was zichtbaar bij Poldermolen de Eolus en gemaal de Waterwolf. Kortom: een zeer rijk gevarieerd gebied met een grote keuze aan monumenten om te bezoeken, hetgeen geschiedde!

Café Otter
In Café Otter kwamen ’s middags maar liefst 118 mensen. Veel mensen hadden hier nog herinneringen liggen, er zijn zelfs oude personeelsleden langs geweest, aldus Swanny Kremer, de eigenaresse. Uiteraard ook veel nieuwsgierigen uit het dorp en omgeving. Het was een drukke en geslaagde middag, Het optreden van Lian Hoexum was geslaagd!

Activiteiten
Er was in het hele Westerkwartier van alles te doen naast de succesvolle Abel Tasman Struuntocht, die ook enige monumenten in de route had zitten. In Smederij Dijkhuizen in Niebert werden niets vermoedende bezoekers aan het werk gezet bij het vuur. Na afloop kon er genoten worden van van alles en nog wat, maar vooral Pannenkoeken. Deze werden ook rijkelijk verkocht bij het Iwema Steenhuis, maar hier vonden de zelf gebakken koekjes ook gretig aftrek. ’t Rieuw verkocht ook veel (landbouw)producten, waar het 200 meter verderop gelegen Coendersborg de foto-tentoonstelling van Omke Oudeman meer dan goed bezocht werd. In Aduard werden groepen bijgepraat in het Kloostermuseum over het roemrijke verleden van Aduard en was er natuurlijk een Abdijconcert. Er waren te veel om op te noemen activiteiten.

Bestuur: “Wij gaan door”
“’t kon minder”, zei voorzitter Arnold Bloem over het eerste jaar voor de stichting Open Monumentendag Westerkwartier. Op het terras van café Eisseshof liet het bestuur na afloop het Wierdebier met aardbeien- en frambozentaart goed smaken. Zo kon Lex van Wijngaarden zijn keel goed smeren na 3 mooie optredens van Suxwort Zingt in de kerk van het Wierdendorp Niehove. Jur Engels begon alvast met de evaluatie, maar Ruud de Jong wilde eerst nog even nagenieten van het zonnetje. Lieke van Poucke schoot nog snel een paar sfeerfoto’s, zodat de Open Monumentendag Westerkwartier weliswaar afgesloten is, maar wel in onze herinnering blijft! Op naar een mooie Open Monumentendag in 2020 met nog meer Parels uit het Westerkwartier in het zonnetje!
Het bericht Geslaagde Open Monumentendag in het Westerkwartier! verscheen eerst op InfoLeek.