Koetsentocht met authentiek gerij vanaf Borg Nienoord

Koetsentocht met authentiek gerij vanaf Borg Nienoord

LEEK – Zeg ‘Leek’, of onlosmakelijk wordt er door velen Nienoord aan toegevoegd. Zeg ‘Nienoord’ en het Nationaal Rijtuigmuseum wordt in één adem meegenomen. Logisch dat de koetsentocht op zondag 6 oktober ’s morgens om 10.30 start vanaf de Borg Nienoord in Leek.

Een Koetsentocht met authentiek gerij. Wat wil zeggen: oorspronkelijk gerij, waarbij de eigenaars-koetsiers en meerijders gekleed zijn in kleding, passend bij het rijtuig. Het Nationaal Rijtuigmuseum heeft daarom in samenwerking met de ‘club van rijden en glijden’ enthousiaste deelnemers met authentiek gerij bereid gevonden om deel te nemen aan deze unieke tocht. Eigenaars van deze koetsen willen dan ook niets liever dan rijden met hun koetsen.

Dit alles is bovenal tot stand gekomen door sponsoren uit diverse geledingen, die deze koetsentocht een warm hart toedragen. De afstand die wordt afgelegd betreft 22 km. Een klein gedeelte provincie Groningen, maar grotendeels door de Noord–Drenthe.

Nadat een heuse heraut luidkeels kond heeft gedaan van hetgeen er staat te gebeuren volgt een reclamekaravaan met diverse oude wagens, waaronder een antieke bierwagen van Willem Poelman. Daarna volgt er een veelvoud oorspronkelijk gerij met trotse eigenaars-koetsiers en meerijders.

Koetsen die meerijden zijn onder andere een Postkoets, Jan Plezier, Zweedse Jachtwagen, paardentram, Zwitserse Chaisse, een Oostenrijks Boodschappenwagentje en nog divers ander oorspronkelijk gerij.

8.30 – 10.00 uur: Aankomst deelnemers parkeerterrein Nienoord
10.00 – 10.30 uur: Stoet formeren voor Borg Nienoord
10.30 uur: Vertrek vanaf Borg Nienoord
11.15 – 12.00 uur: Havezate Mensinge Roden (De tentoonstelling Henk Helmantel is daar te bezichtigen tot en met Tweede Kerstdag van dit jaar)
13.00 – 14.00 uur: Molen Woldzicht Roderwolde
15.30 – 16.30 uur: Défilé op De Dam Leek

Na défilé uitspannen op parkeerterrein Nienoord.

Het bericht Koetsentocht met authentiek gerij vanaf Borg Nienoord verscheen eerst op InfoLeek.