Maandenlange en intensieve restauratie van koets de Victoria afgerond

Maandenlange en intensieve restauratie van koets de Victoria afgerond

LEEK/REGIO – Na een maandenlange en intensieve restauratie is de Victoria van Kasteel De Haar weer een absolute beauty. Deze is destijds in Parijs besteld door de schatrijke kasteelfamilie Van Zuylen van Nyevelt van de Haar, en behoort tot de Europese rijtuigtop.

Bij de introductie van de auto werden veel koetshuizen leeggeruimd en musea als Nienoord voorkwamen dat ze verdwenen bij het grofvuil of op de brandstapel. Een extra bijzonderheid van de koetsen van De Haar is dat ze als serie naar Nienoord kwamen. Uit Groningen zelf is bijvoorbeeld de serie koetsen van de Fraeylemaborg nog compleet aanwezig op Nienoord, als een voor nederland uniek ensemble.

Op initiatief van de Stichting Hippomobiel Erfgoed, een samenwerkingspartner van Museum Nienoord, heeft restauratie-centrum Stolk in Balkbrug de vuile vernis en smeer verwijderd, de afbladderende verf geconserveerd en aangevuld, mottengaatjes gestopt, uitgedeukt, leer ingevet en bijgekleurd, gepolijst en minuscule fragmentjes van de familiewapentjes aangevuld. We kunnen er eindeloos in detail over prat…en, maar de foto’s ‘voor en na’ zeggen genoeg. Kijk en geniet! Ze is de komende jaren afwisselend te zien op het kasteel in Haarzuilens en in het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek.

Nog even om alle verwarring te voorkomen: mét bok is het een Victoria, zonder bok noemen we het elegante rijtuig (gebouwd bij Snutsel & Fils in Brussel) een Grand Duc.

De vier rijtuigen in dit project komen uit het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in tijdelijk bruikleen door Kasteel De Haar. Dit project is mede mogelijk gemaakt door VZW Pater David, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Bonhomme Tielens, VSB Fonds, Mondriaan Fonds en Stichting kasteel de Haar. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie, maar u bent ook welkom om contact op te nemen met Museum Nienoord.

Het bericht Maandenlange en intensieve restauratie van koets de Victoria afgerond verscheen eerst op InfoLeek.