Regels begraafplaatsen gemeente Westerkwartier vereenvoudigd

Regels begraafplaatsen gemeente Westerkwartier vereenvoudigd

WESTERKWARTIER – Vanaf 1 januari 2020 werkt de gemeente Westerkwartier met één geharmoniseerde verordening op heffing en invordering van de lijkbezorgingsrechten en één beheerverordening voor alle begraafplaatsen. Dit heeft de gemeenteraad besloten op 11 december.

Nieuwe verordening
Sinds 1 januari 2019 heeft de nieuwe gemeente Westerkwartier te maken met vijf verschillende beheerverordeningen en vijf verschillende tarievenlijsten voor de 27 gemeentelijke begraafplaatsen. Om deze verschillen te ondervangen zijn bovengenoemde verordeningen opgesteld.

In deze nieuwe verordeningen zijn de begraaftermijnen gelijk getrokken en zijn de administratieve lasten voor het verlenen van een vergunning voor grafmonumenten vereenvoudigd. Voor de dienstverlening en verlichting van de administratieve lasten heeft de gemeente de tarievenstructuur vereenvoudigd en de tarieven vastgesteld op afgeronde bedragen. De tarieven zijn vergeleken met die van naburige gemeenten en met crematiekosten.

Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi is blij met de nieuwe verordening: “Eén gemeente, één verordening. Voor de inwoners zijn de regels en tarieven nu eenduidig en helder. Met deze harmonisatie en vereenvoudiging weet iedereen nu waar hij/zij aan toe is.”

De regels en tarieven staan vanaf januari 2020 op de gemeentelijke site www.westerkwartier.nl.

Het bericht Regels begraafplaatsen gemeente Westerkwartier vereenvoudigd verscheen eerst op InfoLeek.