Tentoonstelling Heyboer bij Museum Nienoord verlengd met nieuw werk

Tentoonstelling Heyboer bij Museum Nienoord verlengd met nieuw werk

LEEK – De tentoonstelling over Anton Heyboer in Museum Nienoord is zo ’n succes, dat deze na het weekend van Kunst op Nienoord (10-11 oktober) wordt verlengd. De werken zijn in bruikleen van de gezusters Van Kleef, eigenaressen van de TWIN Collectie.

Met hen is afgesproken dat zij terugkomen met later werk, uit de periode dat Heyboer bekend werd bij het grote publiek. Ook Heyboer-fotograaf Nico Koster komt terug, met veel meer foto’s uit die jaren. Wie al geweest is, kan hiervoor terugkomen. Burgemeester Ard van der Tuuk zegt toe, deze tentoonstelling op 1 november te komen openen. Van zowel Heyboer als Koster zal er werk te koop zijn.

Anton Heyboer (Sabang 1924 – Den Ilp 2005)
is een van de bekendste Nederlandse kunstenaars van de 20e eeuw. Weinigen weten dat hij zich in 1946 vestigde in Borger vlakbij Leek, en daar zijn eerste tentoonstelling had. Vanwege zijn oorlogstrauma’s (hij ontsnapte als dwangarbeider uit een kamp bij Prenzlauer Berg) liet hij zich opnemen in een psychiatrische kliniek. In de beslotenheid van zijn cel ontwikkelde hij een heel eigen beeldtaal, beladen met symboliek. Dit werk nam in de jaren ’50 en ’60 een hoge vlucht, het wordt verzameld door musea over de hele wereld.

Na een tentoonstelling in het Stedelijk Museum keerde hij de kunstscene de rug toe. Hij trok zich terug in zijn ‘burcht’ in Den Ilp, waar hij samenwoonde met meerdere vrouwen die ieder een rol vervulden in zijn ‘systeem’. Een soort levend kunstwerk, dat ook in de opkomende massamedia veel aandacht kreeg. Heyboer wilde zijn kunst bereikbaar maken voor iedereen, die voor lage prijzen in grote aantallen werden verkocht. Een kleurrijk soort ‘pop art’. Dit werk maakt hem geliefd bij een breed publiek. De instaprondleidingen in Museum Nienoord bijvoorbeeld zijn allemaal  volgeboekt. Het museum wijdt de tentoonstellingen aan Heyboer vanwege zijn 15e sterfdag. Petra Heyboer verkoopt in de galerie in Den Ilp nog werk dat Anton haar naliet.

Nico Koster
Nico Koster (Amsterdam, 1940) volgde de grafische school in Amsterdam en verdiepte zich als dienstplichtige in de fotografie. diensttijd. Tussen 1963 en 1988 werkte hij als fotograaf voor De Telegraaf. Internet bestond nog niet, het aantal televisiekanalen was beperkt, maar bijna iedereen las de krant. Met als gevolg dat zijn foto’s van sport, society en mode niet alleen een beeldverslag van gebeurtenissen bood, maar zelfs een gezicht gaf aan die periode. Koster kleurde ons collectieve geheugen in.

Zijn foto’s van John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel te Amsterdam werden wereldberoemd. Zijn reportage over de bezetting van het Indonesisch consulaat leverde hem in 1975 de tweede prijs van World Press Photo op. In 1983 won hij de Zilveren Camera voor een foto van de krakersrellen in de Vondelstraat. Koster ging na zijn periode bij de Telegraaf in de kunsthandel, maar bleef fotograferen. Door zijn omgang met, veelal, CoBrA kunstenaars heeft hij veel geprezen kunstenaars mogen portretteren. Onder wie Anton Heyboer.
Lennon, Heyboer maar ook grootheden als Bowie, Cruyff, Corneille: Koster kreeg hen allemaal voor zijn lens. Museum Nienoord zal ook hun fans trekken. Speciaal voor hen wil Nico Koster op bestelling wel foto’s opnieuw afdrukken en met de hand signeren. Dat kan via Museum Nienoord.

Het bericht Tentoonstelling Heyboer bij Museum Nienoord verlengd met nieuw werk verscheen eerst op InfoLeek.