Midwolde helpt de bijen, inrichten d’Olle Tuun van start

Midwolde helpt de bijen, inrichten d’Olle Tuun van start

MIDWOLDE – Op 15 oktober is gestart met de inrichting van d’Olle Tuun in Midwolde, deze wordt bij-vriendelijk ingericht.

In d’Olle Tuun vinden wilde bijen en honingbijen straks van het vroege voorjaar tot het late najaar stuifmeel en nectar. Om dat te bereiken is er al gestart met het afplaggen van het perceel, daarna wordt het ingezaaid met een inheems kruidenmengsel. Ook worden verschillende fruitbomen, bessenstruiken en struweel geplant, dit alles voor voedselvoorziening van de bijen. Voor nestelgelegenheid wordt gezorgd middels een bijenhotel en een hoop leemhoudend zand.

Wilde bijen zijn voor mens en milieu heel nuttig. Ze bestuiven bloemen, fruitbomen, bessenstruiken en allerlei andere gewassen. In ons landschap zijn stuifmeel, nectar en nestelgelegenheid voor deze bijen schaars geworden. Het is daarom belangrijk om bijen te helpen.

Anderhalf jaar geleden waren er al de eerste plannen voor de herinrichting van de “d’ Olle Tuun”(link). Op verschillende avonden van de Dorpsvereniging is gesproken over mogelijkheden en plannen om er een bij-vriendelijke tuin van te maken en de biodiversiteit te vergroten. De inrichting van d’Olle Tuun is een breed gedragen initiatief. Veel partijen zijn bij de ontwikkeling betrokken, zoals Collectief Groningen West(link), de Stichting Dijk-Weering Fonds, Rabobank Noordenveld West Groningen, Dorpsvereniging Midwolde en de werkgroep DuurZSaam Actief Midwolde. Medewerkers van De Zijlen en Landschapsbeheer Groningen verzorgen de aanleg en onderhoud.

Het is mooi om te zien dat door dit initiatief steeds meer inwoners aandacht hebben voor bijen en vlinders in hun tuinen. Zo ontstaat geleidelijk een bijensnelweg door Midwolde, waarvan d’Olle Tuun het mooie middelpunt kan worden.

Wilt u ook iets doen voor de wilde bij? Installeer de app ‘Bij er Bij’ op uw mobiele telefoon en ga aan de slag!


Het bericht Midwolde helpt de bijen, inrichten d’Olle Tuun van start verscheen eerst op InfoLeek.