Schaakclub Leek online actief in KNSB-beker en toernooien

Schaakclub Leek online actief in KNSB-beker en toernooien

Leek – Op de eerste zaterdag van april 2021 speelde de schaakclub Leek online voor de landelijke KNSB-beker. Bekerteams bestaan uit vier spelers. Tegen elk team werd twee keer gespeeld; elke speler een keer met wit en een keer met zwart. Het team van Leek bestond uit: Erwin Heijnen, Kees Praagman, Pieter Doller en Tijmen Hofstra; samen met een gemiddelde rating van 1877.

De eerste wedstrijd werd op het nippertje met 3,5 – 4,5 van Eindhoven (gem. rating: 2033) verloren. De sterke tegenstander van 1e bord speler Erwin Heijnen wist in een verloren stelling door eeuwig schaak met remise te ontsnappen. De tweede wedstrijd werd met 3 – 5 van Woerden (gem. rating: 2027) verloren. In een gelijke stelling gaf Pieter Doller pardoes zijn dame weg. In zijn tweede partij nam hij revanche doorzijn tegenstander mat te zetten. De derde en laatste wedstrijd werd ruime cijfers van Overschie (gem. rating: 1754) gewonnen, met 6,5 – 1,5.

Topprestatie
De ervaren Kees Praagman wist knap zijn tweede partij remise te houden, loper tegen paard met twee pionnen. Een topprestatie leverde clubkampioen Tijmen Hofstra uit de Wilp; hij wist vijf van de zes partijen te winnen. Pieter Doller scoorde in totaal vier punten voor Leek. Na de eerste speeldag staat Leek op de 4e plaats. Op 17 april a.s. speelt Leek tegen Leiden (gem. rating: 2053) en Meppel (gem. rating: 2100), de nummers 1 en 2 van de groep. De nummers 1 tot en met 3 (en de beste nummers 4) gaan door naar de volgende knock-outronde.

In september en oktober 2020 zijn zes fysieke ronden gespeeld; Pieter Doller gaat daar ongeslagen aan de leiding. Tijdens de Lockdowns heeft de schaakclub Leek 18 online toernooien voor senioren georganiseerd en 9 toernooien voor de jeugd. Dit gebeurde afwisselend op www.chess.com en op www.lichess.org .

Winnaars
Ook de bedenktijd van de toernooien varieerde, van 10 minuten tot een half uur per persoon per partij. Tijmen Hofstra wist 7 keer een toernooi te winnen. Johan Scharft, Pieter Doller en Frans Huisman eindigden ieder twee keer bovenaan. Eenmalige winnaars waren: Lieuwe Boskma, Arnold Meijster, Sander Westerlaan, Kees Praagman en Bauke Koole. Bij de jeugd wonnen Alexander Wiekens en Pepijn Steendam twee maal, en Maisson Jozef en Tobias van Essen één maal.

De buurclubs Leek en Roden gaan een online massakamp tegen elkaar schaken. De voorlopige datum hiervan is vrijdag 23 april 2021.

Het bericht Schaakclub Leek online actief in KNSB-beker en toernooien verscheen eerst op InfoLeek.