Voortaan ook met visuele beperking zelfstandig stemmen in het Westerkwartier

Voortaan ook met visuele beperking zelfstandig stemmen in het Westerkwartier

Westerkwartier – Bij de volgende verkiezingen kunnen blinde en slechtziende mensen in de gemeente Westerkwartier zelfstandig stemmen door gebruik te maken van een stemmal en soundbox.

Zelfstandig stemmen met stemmal en soundbox
De gemeente stelt een stemmal in combinatie met een soundbox beschikbaar op één van de stembureaus. Het werkt als volgt: over het stembiljet wordt een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd en de Soundbox vertelt welke partij op welke lijst staat, dit voelen de stemmers met hun vinger op de mal met voelbare cijfers en braille. Dan luisteren ze per partij af welke kandidaat op welke plek staat. Door te voelen en tellen vinden ze vervolgens de kandidaat waarop ze willen stemmen. Het bijbehorende vakje maken ze met potlood rood.

Toegankelijk stemmen voor iedereen
Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de wens van blinden en slechtzienden om zelfstandig te kunnen stemmen. Zo hoeven zij niet meer iemand mee het stemhokje in te nemen of per volmacht af stemmen. Wethouder Bert Nederveen: “ Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving, dus ook als het gaat om zelfstandig stemmen. Als wij hiervoor drempels weg kunnen nemen dan doen we dat, soms letterlijk door de toegang van een gebouw aan te passen en nu met deze hulpmiddelen.”

De eerstvolgende verkiezingen zijn de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022.

Het bericht Voortaan ook met visuele beperking zelfstandig stemmen in het Westerkwartier verscheen eerst op InfoLeek.