Man uit Westerkwartier wilde oren burgemeester afsnijden en wordt verdacht van bedreiging met hooivork

Man uit Westerkwartier wilde oren burgemeester afsnijden en wordt verdacht van bedreiging met hooivork

Westerkwartier – Een man uit Eibersburen, bij Lutjegast, die wordt verdacht van bedreiging met een hooivork, dreigde ook burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier iets aan te doen. Dat bleek dinsdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting van zijn zaak, aldus RTV Noord.

De 56-jarige man mag zijn zaak in vrijheid afwachten. Voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak moet eerst nog een psychologisch rapport over de man worden opgesteld.

Oren van burgemeester afsnijden
Van begin november tot medio januari dit jaar bedreigde hij de burgemeester van gemeente Westerkwartier. Via derden liet hij weten dat hij de burgervader z’n oren zou afsnijden. Ook schreef hij naar een medewerker van de gemeente dat de burgemeester zijn ambtstermijn niet vol zou maken.

Honden ophitsen en telefoonterreur
Vanaf juli vorig jaar viel de man een buurtgenoot lastig, door telkens fluitend langs diens huis te lopen en honden tegen hem op te hitsen. Via sms stuurde hij de buurtgenoot bedreigingen. Ook gooide hij rommel voor zijn hek en belde hij hem dertig keer achter elkaar.

Politie lost waarschuwingsschot
Op 10 januari van dit jaar bedreigde hij eerst een fietser met een hooivork, en daarna agenten die poolshoogte kwamen nemen. De situatie was zo bedreigend, dat de agenten een waarschuwingsschot losten. Niemand raakte daarbij gewond.

Een speciaal politieteam haalde de man uiteindelijk uit zijn woning, waar hij zich had verschanst.

Al honderd dagen vast
De man is als psychiatrisch patiënt al langer in beeld bij de gemeente. Na zijn aanhouding werd hij naar een psychiatrische gevangenis gebracht. Inmiddels gaat het beter met hem en verblijft hij in een gewone cel. In totaal zit hij honderd dagen vast.

De rechtbank stelde dat hij niet langer kan worden vastgehouden, omdat de straf die hem voor deze feiten kan worden opgelegd, mogelijk korter is dan de dagen die hij al vastzit.

Meewerken aan psychologisch onderzoek
De man mag zijn strafzaak in vrijheid afwachten, maar mag geen contact zoeken met zijn slachtoffers. Ook moet hij meewerken aan psychologisch onderzoek, wat hij tot dusver weigert.

De verdachte betwist de feiten waarvan hij wordt verdacht. De strafzaak wordt mogelijk over drie maanden inhoudelijk behandeld.

Het bericht Man uit Westerkwartier wilde oren burgemeester afsnijden en wordt verdacht van bedreiging met hooivork verscheen eerst op InfoLeek.