‘Take a break, don’t be a mule’: Westerkwartier samen met rappende psycholoog Daisy in actie tegen cybercrime (Video)

‘Take a break, don’t be a mule’: Westerkwartier samen met rappende psycholoog Daisy in actie tegen cybercrime (Video)

Westerkwartier – De gemeente Westerkwartier, Sociaal Werk de Schans, Politie Westerkwartier en rappende psycholoog Daisy Veenstra gaan samen de strijd aan tegen cybercrime. Jongeren zijn hier steeds vaker slachtoffer van en daarom staat de komende week in het teken van de campagne ‘Take a break, don’t be a mule’.

In de gemeente Westerkwartier is de afgelopen jaren een opvallende stijging te zien van het aantal aangiften van mensen die het slachtoffer zijn geworden van cybercrime. Jongeren zijn vaak slachtoffer van fraude met bankpassen. Ze worden gevraagd om hun bankpas uit te lenen voor een leuk geldbedrag en denken zo makkelijk en snel geld te verdienen. De bankpas wordt vervolgens door criminelen gebruikt om geld wit te wassen. Op deze manier blijft de crimineel buiten het zicht van de politie, lijkt het alsof de jongere het geld gestolen heeft.

Trap je in zo’n val, dan word je ook wel money mule (geldezel) genoemd. Voor gemeente Westerkwartier is dit de reden om in samenwerking met de politie en de jongerenwerkers van Sociaal Werk De Schans de handen in een slaan en een preventiecampagne beginnen.

Rappende psycholoog Daisy
Via Sociaal Werk De Schans is de gemeente in contact gekomen met Daisy Veenstra. Daisy is ook wel bekend als de “rappende psycholoog”. Zij maakt Nederlandstalige raps over zaken die belangrijk zijn voor jongeren en verspreidt deze via kanalen als TikTok, Youtube en Instagram. Ze heeft inmiddels 100.000 volgers.

Speciaal voor de campagne heeft Daisy een rap opgenomen (met ­­de titel Take a break, don’t be a mule) waarin jongeren worden gewaarschuwd om geen geldezel te worden. De bijbehorende videoclip is opgenomen in het Westerkwartier. Daarnaast heeft Sociaal Werk De Schans een ansichtkaart gemaakt welke de komende periode onder de jongeren in de gemeente verspreid gaat worden. Op de kaart met de tekst: “wil je snel geld verdienen, scan dan deze QR-code” worden jongeren doorgelinkt naar de website www.westerkwartier.nl/moneymule met allerlei informatie rondom de gevaren van money mules.

Praat erover
Preventie is belangrijk. De gemeente doet daarom een oproep aan ouders: praat hierover met uw kinderen. Krijgen ze een aanbod om snel geld te verdienen? Dat is foute boel. Altijd. De gevolgen voor de geldezel en hun ouders zijn ingrijpend. De pakkans vanuit de banken is namelijk ontzettend hoog. De jongeren draaien op voor de schade en ze kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Met als mogelijk gevolg een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Ook de bank kan maatregelen nemen. Zo kan het zijn dat deze jongeren een aantal jaren lang geen gebruik kunnen maken van de financiële diensten van banken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen lening of hypotheek afsluiten of een nieuwe rekening openen.

Wees geen geldezel. Het maakt je medeplichtig aan fraude.

Wil je over dit onderwerp doorpraten of je zorgen uiten? Neem dan contact op met het Jongerenwerk van Sociaal Werk De Schans.

Het bericht ‘Take a break, don’t be a mule’: Westerkwartier samen met rappende psycholoog Daisy in actie tegen cybercrime (Video) verscheen eerst op InfoLeek.