Proef met deelauto’s Westerkwartier gaat verder in de dorpen

Proef met deelauto’s Westerkwartier gaat verder in de dorpen

Westerkwartier – Afgelopen jaar voerde gemeente Westerkwartier een pilot elektrische deelauto’s uit samen met inwoners. Bij de gemeentehuizen stonden in totaal zeven Nissan Leaf auto’s die gelijktijdig door inwoners en door ambtenaren konden worden gereserveerd. De gemeente wil de proef voortzetten in dorpen waar belangstelling is.

Evaluatie
Het initiatief voor de deelauto’s kwam vanuit de gemeente en was bedoeld om elektrische auto’s delen in de gemeente tot een succes te maken. Wethouder Westra: “Tegelijkertijd zijn de deelauto’s ingezet als mobiliteitsconcept voor onze gemeentelijke organisatie. Door de pandemie en het vele thuiswerken verliep de pilot anders dan vooraf gepland. In een jaar zijn er 270 ritten gemaakt en is 16.000 km gereden. De belangstelling in de omgeving van de vijf gemeentehuizen was wisselend. ” Wethouder Westra: “Het autodelen staat of valt met het creëren van een vaste gebruikersgroep die regelmatig rijdt. Daarom willen we het concept alleen voorzetten op plekken waar echt voldoende belangstelling is.”

‘Slim Stationspark’ in Zuidhorn
Gelet op het verwachte gebruik heeft het college van B&W besloten om alleen op het stationspark Zuidhorn de huidige deelauto’s te blijven gebruiken. Wethouder Westra: “Dit past ook binnen onze andere plannen op het Stationspark Zuidhorn. De gemeente wil komend jaar een aantal duurzame innovaties realiseren en zichtbaar maken voor een breder publiek.” Hielke Westra: “Het gaat om een slim laadplein, een zonnecarport, maar ook mogelijk recreatieve routes met deelauto’s die kunnen vertrekken naar het Middag-Humsterland. Wij hopen met de lokale energiecoöperatie, bewoners, ondernemers, andere organisaties nabij Stationspark Zuidhorn deze innovaties op het gebied van duurzame mobiliteit tot een succes te maken.”

Belangstelling in de dorpen
De gemeente wil komende periode onderzoeken of er ook andere dorpen belangstelling hebben voor een proef met elektrische deelauto’s. Wethouder Hielke Westra: “We willen deze zomer onderzoeken in welke dorpen er belangstelling is. Bijvoorbeeld wanneer in een dorp nieuwe openbare oplaadpalen worden geplaatst. Na de zomer willen we met enkele enthousiaste dorpen autoaanbieders aanschrijven en zorgen dat er in deze dorpen een paar maanden een deelauto op proef komen.”

De deelauto is een vervanger van de tweede auto en biedt een extra aanvulling op het OV-netwerk in het Westerkwartier.

Lees ook: Deelauto’s Westerkwartier vanaf begin maart ook te gebruiken voor bewoners en bedrijven

Het bericht Proef met deelauto’s Westerkwartier gaat verder in de dorpen verscheen eerst op InfoLeek.