Zonsverduistering komende week waarschijnlijk goed te zien

Zonsverduistering komende week waarschijnlijk goed te zien

Landelijk – Aanstaande donderdag is vanuit ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Tussen 11:19 uur en 13:31 uur schuift de maan precies voor de zon langs. De kans is groot dat Nederland een groot deel van de zonsverduistering kan zien, want volgens de huidige weersverwachting wordt het vrij zonnig.

De volgende gedeeltelijke eclips die zichtbaar is in het land is op 22 oktober 2022. Op 12 augustus 2026 is de zon voor 90% verduisterd!

Lang geleden
Voor het eerst sinds 20 maart 2015 kan je de eclipsbril weer opzetten, want er komt een (gedeeltelijke) zonsverduistering aan. Donderdag 10 juni tussen 11:19 uur en 13:31 uur schuift de maan, vanaf de aarde gezien, precies voor de zon langs. In eerste instantie zien we vanuit de rechterkant de zon voor een deel afgeschermd worden. Op het hoogtepunt, om 12:23 uur, is de bovenkant van de zon bedekt. Vervolgens verdwijnt de schaduw aan de linkerkant van de zon.

Zon bedekt
Tijdens het maximum is 17% van het totale zonoppervlak door de maan bedekt. De zon staat vrij hoog aan de hemel in zuidoostelijke richting. Ook wanneer de zon wordt verduisterd is de zon schadelijk voor het oog. De ogen moeten dan ook beschermd worden als je de zonsverduistering wilt bekijken. Het gebruik van een eclipsbril wordt dan ook sterk aangeraden.

De kans dat een groot deel van de zonsverduistering te zien is, is zeker aanwezig. Helemaal helder zal het niet zijn, want er trekken ook wolken voor de zon langs.

Tijden van verduistering in het land
Gemiddeld over het land vindt de gedeeltelijke zonsverduistering plaats tussen 11:19 uur en 13:31 uur. Toch duurt de totale verduistering in het zuiden van het land ruim zeven minuten korter dan in het noorden. Dat komt door de kromming van de aarde. In Groningen begint de verduistering om 11:22 uur. De eindtijd in het noorden zal rond 13:36 uur zijn.

Volgende verduistering in 2022
De vorige (gedeeltelijke) verduistering die helemaal vanuit ons land te zien was, is zes jaar geleden. Op 20 maart 2015 was het echter wel overwegend bewolkt en viel het op heel veel plaatsen tegen. Op 21 augustus 2017 was alleen het begin van de verduistering zichtbaar.

De volgende gedeeltelijke zonsverduistering is op 25 oktober 2022. De zon wordt dan midden op de dag voor maximaal 22% verduisterd, aan de linkerkant van de zon. Ook op 29 maart 2025 vindt een gedeeltelijke verduistering plaats die vanuit Nederland te zien is, maar het echte spektakel vindt plaats in de zomer van 2026. Op 12 augustus vindt in de avond een bijna volledige zonsverduistering plaats. Om 20:11 uur is de zon voor 90% verduisterd.

Het bericht Zonsverduistering komende week waarschijnlijk goed te zien verscheen eerst op InfoLeek.