Geen coffeeshop in pand voormalig Pruim Zevenhuizen; ‘Past niet bij het karakter van de gemeente’

Geen coffeeshop in pand voormalig Pruim Zevenhuizen; ‘Past niet bij het karakter van de gemeente’

Zevenhuizen – De gemeente Westerkwartier heeft een publicatie uitgebracht waarin het nieuwe én tijdelijke coffeeshopbeleid in staat, dit geldt vanaf 8 juni. Dit beleid verbiedt het starten en runnen van een coffeeshop in de gehele gemeente.

Op 17 mei werd een omgevingsvergunning aanvraag ingediend om in pand van voormalig Pruim Zevenhuizen aan het Hoofddiep 32 een coffeeshop te starten wat voor enig onrust zorgde bij inwoners van het dorp.

Beleid harmoniseren
De voormalige gemeenten Leek, Zuidhorn, Marum en Grootegast voerden de zogenaamde ‘nul-optie’ als beleid. Dat betekend dat coffeeshops verboden zijn. Aangezien gemeente Westerkwartier sinds de herindeling dit beleid omtrent coffeeshops van de voormalige gemeentes niet had geharmoniseerd is dit nu alsnog gedaan. Dit tijdelijke beleid is twee jaar geldig en in die tijd zal uitvoerig worden gekeken naar een meer definitief model. De aanvraag vanuit Zevenhuizen zal middels dit nieuwe tijdelijke beleid worden getoetst.

Past niet bij het karakter van de gemeente
De gemeente vind dat de vestiging van een coffeeshop niet past bij het karakter van de gemeente. Dit vooral doordat de gemeente bestaat uit een groot aantal (veelal zeer) kleine kernen met een sterk plattelandskarakter. Daarnaast zijn er al geruime tijd geen uitgaanscentra gevestigd waar grote groepen mensen bijeen komen. De uitgaanscentra in de directe omgeving van Westerkwartier zijn gelegen in de gemeenten Groningen en Drachten alwaar meerdere coffeeshops zijn gevestigd.

Bescherming van jeugd
De gemeente Westerkwartier kent veel jeugdige inwoners. Bijna 28,5 % van de gemeentelijke bevolking is minderjarig (0-17 jaar) of jong-meerderjarig (18-25 jaar). Het voorlopig nul-optiebeleid beoogd een drempel op te werpen zodat jongeren niet direct de gelegenheid wordt geboden om met softdrugs in aanraking te komen.

Het bericht Geen coffeeshop in pand voormalig Pruim Zevenhuizen; ‘Past niet bij het karakter van de gemeente’ verscheen eerst op InfoLeek.