Gemeente Westerkwartier is een gemeente van NIX!

Gemeente Westerkwartier is een gemeente van NIX!

Westerkwartier – Van 25 mei tot 2 juni stond de gemeente Westerkwartier in het teken van NIX18. In deze lokale campagneweek besteedde de gemeente samen met de GGD, VNN en Sociaal Werk De Schans aandacht aan het voorkomen van alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar.

Sociaal Werk De Schans organiseerde een online workshop Happy Drinks voor jongeren. Voor ouders was er een webinar NIX voor het puberbrein.

Workshop Happy Drinks!
Het is zomer. Het is feest. Je mag geen alcohol, frisdrank is ook maar saai: wat drink je dan wel? Happy Drinks! Jongeren die zich aanmeldden, kregen alle ingrediënten voor een Happy Drink en een receptenboek. Een ervaren barman die door corona even thuis zat, legde in een vlog uit hoe je één van deze vrolijke drankjes thuis kan maken. Jongeren werden uitgedaagd om hun resultaat te delen op social media of via whatsapp naar de jongerenwerkers. Onder alle inzendingen werden 5 bijpassende prijzen verloot: een set om je eigen drankjes mee op te leuken: een ananas-ijsblokjes vorm, rvs-rietjes en siliconen parapluutjes voor in het drankje.

Op maandag 7 juni zijn Elly Pastoor (wethouder Gezondheid en Jeugd ) en Freddy Plat (jongerenwerker) samen bij de prijswinnaars Lara, Damian, Eline, Sophie en Vera langs gegaan om hen persoonlijk de prijs te overhandigen. De jongeren waren blij met de prijzen en de workshop. Ze vonden de drankjes erg lekker: “We hebben ook al andere recepten uit het receptenboek gemaakt!”. Eén van de andere prijswinners ging meteen die avond aan de slag om de Happy Drinks voor verjaardagsvisite te maken. Voor wie ook thuis graag een Happy Drink wil maken, de vlog kun je vinden op: https://www.sociaalwerkdeschans.nl/nieuws/maak-je-eigen-happy-drink/

Webinar NIX voor het puberbrein
Het brein van jongeren is nog volop in ontwikkeling. Hierover was er op 27 mei een webinar voor ouders. Er waren ongeveer 100 ouders die zich hebben ingeschreven. In het webinar vertelde Michiel Burger, kinderarts bij het UMCG, wat de invloed van alcohol is op het ontwikkelende brein van jongeren. Zo verzwakken bijvoorbeeld verbindingen tussen hersencellen en werkt het geheugen minder goed. Ook maken jongeren onder invloed van alcohol keuzes waar ze spijt van hebben als ze weer nuchter zijn. Maar die ze dan niet meer ongedaan kunnen maken. Soms keuzes met grote gevolgen! Zoals vervelende filmpjes die op social media verschijnen. Sommige jongeren raken zelfs in een coma door teveel alcohol. Dat kan bij jongeren al gebeuren na een paar glazen alcohol.

Rob Otten van de VNN gaf tips aan ouders om met hun kinderen in gesprek te gaan over alcoholgebruik. Maar ook over hoe ouders afspraken kunnen maken met hun kinderen zodat zij zo lang mogelijk geen alcohol gebruiken. Rob legde uit dat hoe langer een jongere wacht met alcohol gebruiken, hoe beter dat is voor de ontwikkeling van de hersenen. Elk jaar zonder alcohol is winst!

Contact
Na afloop van het webinar waren er al verschillende ouders die contact opnamen met vragen. Voor allerlei vragen over alcoholgebruik, het voorkomen van alcoholgebruik of over praten met uw puber kunt u contact opnemen met VNN (info@vnn.nl), GGD (050 3674991) en Sociaal Werk de Schans (f.plat@sociaalwerkdeschans.nl).

Het bericht Gemeente Westerkwartier is een gemeente van NIX! verscheen eerst op InfoLeek.