Donateursdag in de CazemierBoerderij in Tolbert

Donateursdag in de CazemierBoerderij in Tolbert

Tolbert – Nu de omstandigheden het weer toelaten, wordt voor donateurs van Oudheidkamer Fredewalda en de CazemierBoerderij in Tolbert een Donateursdag georganiseerd. Op zaterdag 19 juni 2021 tussen 10.00 en 17.00 uur kunnen zij gratis een bezoek brengen aan de tentoonstelling “Hier Radio Oranje” en de beschilderde silo op de parkeerplaats.

Een bezoekje moet vooraf aangemeld worden via het ticketsysteem op www.cazemierboerderij.nl. Per 20 minuten kunnen kleine groepjes donateurs worden binnengelaten, zodat er nergens problemen ontstaan met de onderlinge afstand. Na bezichtiging van de expositie (op zolder en in de twee voorste kamers) kunnen nog enkele filmpjes bekeken worden en staat er voor iedereen een kop koffie of thee klaar. Afgesloten kan worden met het bekijken van de buiten- en binnenkant van de silo op de parkeerplaats.

Oorlogssituaties
Kunstenares Anneke Ekhart uit Tolbert heeft de buitenkant van de betonnen silo beschilderd met zeven fragmenten uit oorlogssituaties in het dorp. Prominent in beeld, inclusief een oude fiets, staat koerierster Katrijn Huizinga, die opgepakt werd en hevige ontberingen moest doorstaan in concentratiekampen en fabrieken in Duitsland, maar uiteindelijk weer in Tolbert terug kwam.

Ook de beschieting van een trein, Duits afweergeschut en het onderbrengen van geëvacueerde Limburgse kinderen op de CazemierBoerderij en andere gebeurtenissen zijn afgebeeld, alles onder de titel “Vrijheid verstopt in beton”.

Achtergrondinformatie
Het kunstwerk heeft ook een educatieve functie, want aan de binnenkant hangen panelen met achtergrondinformatie en digitale toepassingen, zodat ook jongere generaties op een moderne manier meer te weten kunnen komen over het dorpse leven in oorlogstijd.

De tentoonstelling “Hier Radio Oranje” in het voorhuis gaat over facetten van communicatie tijdens de oorlog. Radio, post, (illegaal) drukwerk en voorwerpen uit de oorlogsperiode zijn in een fraaie opstelling te bewonderen.

Bezoekers die geen donateur zijn, kunnen op de expositie terecht elke zaterdag tussen 13.30 en 17.00 uur of op afspraak. Voorlopig moet men zich via het kaartreserveringssysteem aanmelden op www.cazemierboerderij.nl

Het bericht Donateursdag in de CazemierBoerderij in Tolbert verscheen eerst op InfoLeek.