Hete donderdag afgesloten met onweersbuien

Hete donderdag afgesloten met onweersbuien

Landelijk – Aankomende donderdag is sprake van hitte! Het wordt de warmste dag van de week met in het uiterste oosten en zuiden mogelijk 35 graden. Met deze temperaturen liggen datumwarmterecords in het verschiet. Later neemt de kans op enkele felle regen- en onweersbuien toe. Vrijdag volgen meer buien, waardoor de hitte geleidelijk verdwijnt.

Woensdag wordt het zonovergoten en zomers tot tropisch warm. Het waait nauwelijks en de zon warmt de lucht snel op. In het zuidoosten wordt het in de middag 30 tot 31 graden. Met deze waarden is de kans groot dat het tot de eerste lokale tropische dag van het jaar komt. Mocht het in De Bilt warmer dan 30 graden worden, is het ook gelijk de eerste officiële tropische dag. Wie verkoeling zoekt bij het water moet wel extra alert zijn op verbranden. Dit komt namelijk door de reflectie van het zonlicht op het water. Daarnaast is de zon erg krachtig met zonkracht 7 en de onbeschermde huid kan al na 10 tot 25 minuten verbranden.

Tropische en mogelijk recordwarme donderdag
Donderdag belooft de heetste dag van de week te worden. Op veel plaatsen wordt het tropisch warm met maxima rond 30 graden. De hoogste waarden zijn weggelegd voor uiterste zuiden en oosten waar maxima van 34 à 35 graden mogelijk zijn. Met deze temperaturen liggen datumwarmterecords in het verschiet. De huidige warmterecords voor 17 juni werden genoteerd in 2002. In Arcen werd het toen het warmst met 32,9 graden en het record van De Bilt werd toen aangescherpt naar 31,7 graden.

Kans op onweersbuien tijdens Nederland-Oostenrijk
Bij deze hitte schijnt de zon vaak volop, maar in de loop van de dag ontstaan steeds meer stapelwolken en het kan drukkend warm aanvoelen. Later op de middag en in de avond kunnen deze stapelwolken uitgroeien tot enkele felle regen- en onweersbuien. Donderdagavond trapt Nederland om 21:00 uur af tegen Oostenrijk in Amsterdam. Met het warme weer zullen veel mensen de wedstrijd buiten willen bekijken, maar een plaatselijke onweersbui kan roet in het eten gooien.

Vrijdag kan het nog benauwd en drukkend warm aanvoelen, maar er volgen meer regen- en onweersbuien. Hierdoor wordt de hitte wordt geleidelijk verdreven. De temperatuurverwachting is nog wat onzeker, maar tijdens het weekend vallen de maxima een paar graden lager uit en is het minder warm in vergelijking met de dagen daarvoor.

Het bericht Hete donderdag afgesloten met onweersbuien verscheen eerst op InfoLeek.