Nijeborg trakteert leerlingen op BBQ-party als afsluiting van het examenjaar

Nijeborg trakteert leerlingen op BBQ-party als afsluiting van het examenjaar

Leek – Donderdag 17 juni. Het is een hete, heel hete zomernamiddag. Leerlingen van de vierde klassen basis- en kaderberoepsgerichte leerweg lopen een beetje weifelend het schoolplein van de Nijeborg op. Mogen ze al doorlopen? Of is het beter nog even te wachten.Je wilt ook niet de eerste zijn.

Maar al snel komt een docent ze halen en langzamerhand druppelt het grasveld naast de school vol. ‘Hey self-service, dat is cool’ wordt er geroepen en de dorstige jongeren lopen direct door naar de tafel waar koud en fris drinken voor ze klaar staat. Achterop het veldje staat een flinke tent waar twee barbecue-masters van Beijk Catering uit Leek vakkundig en vol plezier hamburgers, saté-spiesen en speklapjes grillen. Natuurlijk vergeten zij de vegetariërs niet.

Geslaagden
De leraren staan trots en tevreden met een frisje in de hand te kijken naar de jongens en meisjes die bijna allemaal een dag eerder de uitslag van het eindexamen hebben gekregen. Van de 115 leerlingen zijn er maar liefst 102 direct geslaagd. De anderen hebben stuk voor stuk een heel grote kans om door het maken van herkansingen alsnog het diploma te halen.

Coronajaar
‘Een heel goede lichting’, aldus een van de mentoren. ‘Vergeet niet dat deze examenkandidaten meer dan een jaar lang te maken hebben gehad met coronamaatregelen waardoor er veel lessen online gegeven zijn. Dat viel echt niet mee!’ Met bewondering wordt gesproken over die ene leerling die cum laude is geslaagd; iets dat zelden voorkomt.

Plezier maken
De jeugd lijkt de examens allang weer vergeten. In de vroege avondzon ploffen ze neer in het gras. Ze kletsen met elkaar, met de mentor en de leraren. Er wordt gelachen, gezongen – soms heel vals – en wat later wordt zelfs de limbo gedanst.

Het is een mooie afsluiter van een vervelend corona-jaar. Vlak voor negen uur gaan de meesten naar huis. ‘Mevrouw, voetbal begint zo, dus ik moet snel gaan. Ik wil Nederland niet missen. Bedankt hè!’


Het bericht Nijeborg trakteert leerlingen op BBQ-party als afsluiting van het examenjaar verscheen eerst op InfoLeek.