Gemeente Westerkwartier; ‘Bescherm jonge wilde dieren’

Gemeente Westerkwartier; ‘Bescherm jonge wilde dieren’

Westerkwartier – Reeën, hazen, (weide)vogels, hoe vaak heb jij ze de laatste weken gezien? Het zijn dieren die je op dit moment van het jaar veel ziet in het veld.

In de periode februari tot en met juli worden in Nederland de meeste wilde dieren geboren. De gemeente Westerkwartier vraagt in samenwerking met Collectief Groningen West en WBE (Wildbeheereenheid) Westerkwartier in deze maanden extra aandacht voor de bescherming van jonge, wilde dieren.

Hoe help je mee?
In de broedperiode en zoogtijd van wilde dieren is het advies: raak het jonge, wilde dier niet aan, houd je hond aan de lijn en je kat zoveel mogelijk binnen.

Roofdier
Jonge, wilde dieren zijn voor de hond makkelijk op te sporen. Houd daarom je hond aan de lijn. Als jouw hond losloopt, kan je niet voorkomen dat deze een jong wild dier opspoort en hierbij zijn geur achterlaat. Ook katten vormen een gevaar voor jonge dieren. De kat is een roofdier en gaat vaak ’s avonds en ’s nachts op pad. Ze volgen hun jachtinstinct en vangen jonge (en kleine) dieren. Als je je kat ’s avonds binnenhoudt, kan dat al gunstig zijn voor de vogels in jouw tuin of buurt.

Niet aanraken
In het open veld houdt het moederdier haar jongen op afstand in de gaten. Ze komt regelmatig terug om haar jongen te voeden of te zogen. Wanneer mensen een wild dier aanraken, kan het moederdier haar jong verstoten. Het is daarom belangrijk geen mensengeur achter te laten en pasgeboren wilde dieren met rust te laten en niet aan te raken.

Voor meer informatie over het werk van Collectief Groningen West en WBE Westerkwartier.

Het bericht Gemeente Westerkwartier; ‘Bescherm jonge wilde dieren’ verscheen eerst op InfoLeek.