E-waste race Westerkwartier groot succes

E-waste race Westerkwartier groot succes

Westerkwartier – Op 27 mei jl. trapte wethouder Hielke Westra de E-waste race in de gemeente Westerkwartier officieel af. De E-waste race is een competitie tussen scholen uit een gemeente waarbij elke school zoveel mogelijk oude en kapotte elektrische apparaten inzamelt.

Naast het inzamelen van elektrische apparaten kregen de leerlingen ook een gastles over het belang van het inzamelen en recyclen van deze apparaten. In deze apparaten zitten onder andere grondstoffen die prima kunnen worden hergebruikt, zodat de grondstoffen niet opnieuw hoeven worden gewonnen.

Volledig circulair in 2050
Wethouder Hielke Westra: “Het is goed om de jeugd uit onze gemeente vanaf een jonge leeftijd te betrekken bij dit soort onderwerpen. Het is voor hun toekomst van groot belang dat we steeds beter en meer gaan recyclen. Uiteindelijk willen we tot een circulaire economie komen waarin afval niet meer bestaat, maar die volledig draait op herbruikbare grondstoffen.” De landelijke doelstelling is om in 2050 volledig circulair te zijn.

Winnaars in het Westerkwartier
Tien scholen uit het Westerkwartier hadden zich aangemeld voor de E-waste race, welke werd georganiseerd door het Noord Nederlandse afvalrecycling bedrijf Virol. Voor de aftrap van de E-waste race bezocht wethouder Hielke Westra CBS Remmelt Booy in Doezum, niet wetende dat dezelfde school vier weken later als winnaar uit de bus zou komen. De leerlingen van groep 8 hadden maar liefst 2605 apparaten ingezameld waarmee ze gemiddeld het hoogste aantal punten per leerling wisten te behalen. CBS het Anker uit Zuidhorn wist de tweede plek binnen te halen terwijl CBS de Windroos, eveneens uit Zuidhorn, derde werd. De tien scholen zamelden in totaal maar liefst 13.437 items in.

Dankzij hun goede inzet hebben de achtstegroepers van de Remmelt Booyschool een schoolreis naar het NEMO Science Museum in Amsterdam gewonnen.

Het bericht E-waste race Westerkwartier groot succes verscheen eerst op InfoLeek.